maj 23, 2017

Iz prisilne poravnave v uspešen razvoj

Potem ko je slovenjebistriško podjetje Aha Emmi končalo v prisilni poravnavi, je z novim poljskim lastnikom, Grupo Kety, znova začelo pisati uspešno poslovno zgodbo. Lani je po več letih izgub znova ustvarilo dobiček. Kako jim je uspelo?

Ključni pri reševanju podjetja so bili zaposleni, ki so kljub zaostrenim razmeram verjeli v rešitev.

Neomajno verjeli v rešitev podjetja
V prislini poravnavi jim je uspelo ohraniti vse najpomembnejše kupce in dobavitelje. Generalni direktor Roman Stegne pravi, da je k uspehu botrovala tudi pomoč prisilnega upravitelja, ki jim je odobril pol milijona evrov za naložbe. Ob tem so dobili še poldrugi milijon evrov bančnega posojila. Prihodnji mesec ga bodo dokončno poplačali. Zagotovo pa jim tudi denar ne bi pomagal, če podjetje ne bi imelo tako predane in prizadevne ekipe sodelavcev. Lahko bi našli službo drugje. A so vztrajali, ker so verjeli, da je podjetje mogoče rešiti.

Novi lastnik, novo ime, nova prihodnost
Lansko poletje so dobili novega lastnika. Del poljske skupine Grupa Kety jim je zagotovila finančno stabilnost. Zato so se preimenovali v Aluminium Kety Emmi. V skupini Kety se prav tako ukvarjajo z aluminijem in podpirajo strategijo Emmija, ki želi postati pomemben mednarodni ponudnik aluminijastih komponent s poudarkom na dekorativi. Lani so v Emmiju po več letih prvič poslovali pozitivno, ustvarili so 400 tisoč evrov dobička in dva milijona EBITDA iz rednega poslovanja. Za letos načrtujejo rast celotne prodaje s 23 milijonov na 27 milijonov evrov. Glavni izdelek Emmija so aluminijasti polizdelki in končni izdelki. Med drugim jih prodajajo Gorenju, Ikei, Electroluxu, Boschu in drugim. Vse bolj pa računajo tudi na posle v znova rastoči avtomobilski industrijo. Izvozijo skoraj 80 odstotkov proizvodnje, največ v Nemčijo, Avstrijo in na Švedsko. (BF)