april 5, 2017

Izobraževanja tudi v podjetništvu nujna za napredek

Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah združuje okoli 370 obrtnikov in podjetnikov iz šestih občin šmarske upravne enote. Ena ključnih nalog je, da jim nudi svetovanja in izobraževanja. Pomlad je na tem področju že tradicionalno zelo pestra.

Podjetniki in podjetnice se na izobraževanjih tudi zabavajo in tkejo nova prijateljstva. (Foto: OZS Šmarje pri Jelšah)

Zakonodajne novosti
Šmarska obrtno-podjetniška zbornica predvsem skrbi, da so njeni člani redno seznanjeni z aktualnimi spremembami zakonodaje, ki jim obrtniki in podjetniki sami kar težko sledijo. Prejšnji mesec jih je tako povabila na izobraževanje o davčnem obračunu, maja bo seminar o najrazličnejših internih aktih, ki jih morajo oz. naj bi jih imela podjetja. Junija se obeta še izobraževanje o novostih, ki jih prinaša zakonodaja na področju opravljanja storitev v drugih državah Evropske unije. »S tem dogodkom želimo našim članom pojasniti, kako v tujini prijaviti podjetje in zaposlene. Opozoriti jih želimo na pasti in ovire, ki jih lahko pričakujejo pri čezmejnem opravljanju storitev ter kako se jim uspešno zoperstaviti,« razlaga vodja strokovne službe pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Šmarje pri Jelšah Radojka Petek.

Učenje tudi čez mejo
Zbornica dobro sodeluje z ostalimi bližnjimi območnimi zbornicami, sodelovanje pa sega tudi na sosednjo Hrvaško. Šmarski obrtniki so se na povabilo hrvaških pred kratkim mudili na Hrvaškem, kjer so člani sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pod vodstvom priznanega slovenskega florista Simona Ogrizka sustvarjali poročne in velikonočne šopke ter aranžmaje. Z obrtno zbornico iz Krapinsko-Zagorske županije so člane popeljali še na jubilejni, 50. sejem lepote Cosmoprof, ki je eden največjih dogodkov za frizerje, kozmetičarke in ostale poklice iz lepotne panoge. Radojka Petek ob tem pravi: »Vsako takšno sodelovanje in druženje ima več pomembnih sporočil – da nas meje ne smejo ločiti, da moramo izmenjevati znanje in izkušnje ter da se moramo družiti, utrjevati prijateljstva«. (AD)

Galerija slik