julij 15, 2016

Izobraževanje, podjetništvo, turizem in razvoj pod eno streho

Šentjurčani v skupni javni zavod združujejo področja izobraževanja, podjetništva in turizma. Po novem bodo pod skupno streho Razvojne agencije Kozjansko, nova ureditev naj bi uradno zaživela do konca leta. Napovedujejo več pozitivnih sinergijskih učinkov.

Večina svetnikov je dvignila zeleni kartonček, rdečega je pripravilo pet svetnikov SDS-a.

Tokrat brez burne razprave
K Razvojni agenciji Kozjansko bodo pripojili Ljudsko univerzo Šentjur in podjetniški inkubator, ki je doslej deloval kot enota slatinskega inkubatorja Vrelec. Predvsem pripojitev ljudske univerze je pred meseci precej razburila, o čemer podrobeneje preberite TUKAJ. Na včerajšnji seji je šentjurski občinski svet naredil še ključni korak k potrditvi reorganizacije, potrdil je pogodbo o pripojitvi ter sprejel novi odlok o ustanovitvi in delovnjau skupnega javnega zavoda. Svetniki SDS-a, ki so na aprilski seji ostro nasprotovali ideji, da ljudska univerza ne bo več samostojna, so tokrat točko pospremili brez besed, a še vedno vztrajajo pri svojem stališču, saj so sklepoma nasprotovali. Vsi ostali svetniki so predlog občinske uprave podprli, tako bo z novim letom Razvojna agencija Kozjansko tudi uradno dobila dodatne pristojnosti in naloge.

Zakaj združevanje?
V občinski upravi poudarjajo, da je združevanje več subjektov smiselno iz različnih vidikov, ter zagotavljajo, da ničesar ne ukinjajo. Prepričani so, da bo združitev prinesla nove priložnosti za vsebinsko nadgradnjo in tudi odprla dodatne možnosti za prijave na razpise. „Podporno okolje, ki se nanaša na razvoj, izobraževanje ni podjetništvo, združujemo na enem mestu. Drugi razlog za reorganizacijo je, da s tem dejansko združujemo tudi stroške, tretji, da Ljudska univerza Šentjur že dve leti ni imela popolnega vodstva. Še četrta stvar je. Finančna perspektiva za to obdobje je, vsaj po napovedih, pripravljena tako, da bo potrebno sodelovanje na več področjih,“ našteva župan Marko Diaci in dodaja, da združevanje javnih zavodov spodbuja tudi vlada, predvsem zaradi racionalizacije stroškov. Uradno bodo subjekti pod skupno streho zaživeli do konca leta, vse potrebno pa že pripravljajo, pretok informacij in delovnih nalog je po zagotovilih občinske uprave že zdaj dober. (AD)