oktober 8, 2017

Jabolk v Podsredi malo, obiskovalcev veliko

V Podsredi je ta konec tedna vrhunec 18. Praznika kozjanskega jabolka. Na njem se predstavlja 170 sejmarjev in več kot 200 nastopojočih. Po ocenah organizatorja, javnega zavoda Kozjanski park, jih je včeraj obiskalo okoli 8 tisoč obiskovalcev. Naziv Carjevič za najbolj skrbno obdelan sadovnjak je prejel Franc Stegenšek.

Praznik kozjanskega jabolka znova napolnil trg Podsreda.

Židan: stare sorte bolj odporne in zdrave
Sejemsko dogajanje je svečano odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. V nagovoru je izrazil zadovoljstvo, da stare sorte jabolk, ki jih je industrijski del kmetijske proizvodnje pred leti izpodrinil iz naših miz, v Kozjanskem parku znova obujajo. »Pomembno je, da majhen narod obuja svojo zgodovino, saj ima tako tudi bolj varno prihodnost, hkrati je oživljanje starih sort jabolk tudi ekonomsko pomembno. Stare sorte so bolj odporne na bolezni in klimatske spremembe in kar je za nas potrošnike najbolj pomembno, so bolj zdrave in okusne. Zato spoštujem delo parka,« je dejal minister Židan ob odprtju sejma, na katerem se na 140 stojnicah ves konec tedna predstavlja 170 ponudnikov domačih pridelkov in izdelkov.

Oršanič: več kot 100 sort kozjanskih jablan
S proizvodnjo sadik tradicionalnih sort kozjanskih jabolk se v Kozjanskem parku ukvarjajo že dobrih 20 let. Po besedah direktorja Tea Hrvoja Oršaniča v svoji matični drevesnici gojijo okoli 110 vrst starih jabolk in 50 sort starih hrušk, ob tem so skrbniki še za okoli 40 drugih starih sadnih sort. Ocenjuje, da so stare sorte zelo pomembne za okolju prijazno pridelavo sadja. "V visokodebelnih travniških sadovnjakih se ne gnoji in ne uporablja pesticidov. To pomeni, da je ne eni strani sadnje brez rizika ostankov kemičnih pripravkov in na drugi strani tudi krajina ostaja ohranjena, kar vpliva na biotsko raznolikost, ki je na Kozjanskem zelo dobro ohranjena," je poudaril direktor Oršanič in izrazil zadovoljstvo, da pri oživljanju starih sort vseskozi pristopajo tudi prebivalci parka.

Carjevič: Franc Stegenšek iz Dobležič
Na prireditvi so že deveto leto zapored najbolj skrbnemu lastniku travniškega sadovnjaka podelili naziv Carjevič leta. Med 22 ocenjenimi je strokovno komisijo najbolj prepričal sadovnjak 74-letnega Franca Stegenška iz Dobležič. Ob prejemu priznanja ni skrival zadovoljstva, nekoliko manj je zadovoljen z letino, ki je ena najslabših doslej. »Letos bo jabolk samo za hren, samo 4 gajbice jih je. Najprej je bila pozeba, nato suša, ni se še zgodilo, da bi jih bilo tako malo,« je povedal Stegenšek in dodal, da je 15 hektarov veliko kmetijo s sadovnjakom letos predal mlademu prevzemniku, ki bo nadaljeval družinsko tradicijo. Je pa JZ Kozjanski park na prireditvi podelili tudi pravico do uporabe nove kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park. Z njo promovirajo izdelke in storitve kmetov, obrtnikov in organizacij, ki delujejo v biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje. Doslej je pravico do rabe blagovne znamke pridobilo 12 ponudnikov, letos so se jim pridružili še OŠ Bistrica ob Sotli, Kartonaža Kunej in Kmetija Ivanc. Praznik kozjanskega jabolka so ob sejmu obogatili še s spremljevalnim programom z več kot 200 nastopajočimi, s svojo stojnico smo se predstavljali tudi radijci Štajerskega vala, po ocenah organizatorja je prireditev samo v soboto obiskalo okoli 8 tisoč obiskovalcev. Kako so jo doživeli, preverite v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Obiskovalci o vtisih