maj 1, 2015

Je delo še vrednota?

Tudi v naših krajih so sinoči zagoreli kresovi. 1. maj pa je tudi priložnost za vnovičen razmislek o delu in delavstvu danes.

Prvi maj je praznik druženja in razmisleka o delu kot vrednoti

Varčevanje na račun delavcev?
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je za naš radio poudaril nenehno potrebo po ohranitvi že pridobljenih pravic in pridobitev novih. Pravice delavcev, kot še pravi, nikakor ne sme zasenčiti pohlep kapitala. Pa tudi nerazumne vladne težnje po varčevanju na račun delavcev in upokojencev ne. Semolič sicer priznava potrebo po celovitih družbenih reformah. Vendar morajo ukrepi ljudem zagotavljati boljše življenje:"Ni res, da so plače, pokojnine in socialni transferji  sovražnik gospodarstva, kot v javnosti nemalokrat predstavljajo delodajalci." Kot je še poudaril v izjavi za Štajerski val, od vlade in poslancev pričakuje tudi podporo pri sindikalnem predlogu sprememb zakona o minimalni plači. Vlado pa je pozval tudi k zagotavljanju pogojev za odpiranje kakovostnih delovnih mest za mlade.

In kaj meni delodajalec iz Kozjega?
K razmišljanju smo povabili uspešnega podjetnik in delodajalca Janka Rajgla iz Kozjega. Opozarja predvsem na izjemno visoke obdavčitve delovne sile:" Za zaposlenega delavca z neto plačo med 700 in 800 evrov, plačamo državi dodatnih 500 evrov. Razmerje med neto in bruto zneskom je med najvišjimi, če ne celo najvišji v Evropi." Vrsto let poslušamo obljube politikov o davčnih razbremenitvah gospodarstva. Želenih sprememb pa od nikoder, še poudarja Rajgl. Tudi finančna nedisciplina je že vrsto let "rak rana" slovenskega gospodarstva. Izzivov za izboljšanje razmer tako za delodajalce kot delavce je torej veliko. Pa je delo dandanes sploh še vrednota? O tem smo vprašali ljudi na ulicah. Njihovemu razmišljanju lahko prisluhnete v spodnjem posnetku. (BF)
   

Datoteke

Razmišljanja o delu kot vrednoti