oktober 29, 2017

Judoist Mihael Žgank iz celjskega v turški klub?

Judoist Mihael Žgank, aktualni svetovni podprvak, želi kariero nadaljevati v Turčiji in zastopati barve turške reprezentance. Ali in pod kakšnimi pogoji bo Žalčan lahko zapustil
slovenski judo, bo znano predvidoma čez dva tedna, po izredni seji izvršnega odbora Judo zveze Slovenije.

Mihael Žgank je s Tino Trstenjak najbolj navdušil na zadnjem svetovnem prvenstvu.

Po pravilih in postopkih
23-letni judoist iz Žalca je član celjskega kluba Z'Dežele Sankaku, uspeh kariere je dosegel na septembrskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti, kjer je osvojil srebrno medaljo. Na seji Judo zveze Slovenije ta teden je predstavil svojo željo in dogovarjanja, da bi odslej tekmoval za reprezentanco Turčije. Tako matični klub Žganka kot slovenska judo zveza pravita, da judoistu ne bosta prepovedala prestopa, a da je treba speljati vse postopke, kot jih zahtevajo pravila. »Po pravilih mednarodne judo zveze mora športnik najprej zamenjati klub in pridobiti tuje državljanstvo, šele nato lahko sproži postopek za zamenjavo države nastopanja. Sedaj se morata najprej kluba dogovoriti o prestopu in ga opraviti, kasneje sledi pridobivanje turškega državljanstva in podaja vloge o zamenjavi reprezentance. Prav tako pričakujemo kontakt iz strani turške judo zveze, da bomo lažje preučili situacijo,« je v obvestilu za javnost zapisal predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič in dodal, da bodo vse pridobljene informacije obravnavali na izredni seji izvršnega odbora čez približno dva tedna.

Treba je ustvariti boljše pogoje za športnike
Mušič pravi, da si v judo zvezi želijo, da bi Žgank še naprej nastopal za Slovenijo, a da se zavedajo, da situacija v športu ni idealna. Prav tako, da ponudbe iz tujine športniku pogosto prinašajo boljše finančne pogoje, pa tudi boljše pogoje za treninge in razvoj. »Na tej točki bi želel apelirati tudi na vse naše partnerje, da skupaj poiščemo pot do boljših pogojev za vrhunske športnike ter predvsem, kako športnikom pomagati v življenju po koncu športne kariere. S tem bi se mogoče izognili še kakšni podobni vlogi,« je še zapisal predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič. (AD)