julij 2, 2015

Julija praznuje občina Dobje

Julij je praznik občine Dobje. Občinski svet je tako na zadnji seji potrdil letošnje občinske nagrajence. Slovesnost s podelitvijo nagrad bo 19. julija.

Občina Dobje meri 18 kvadratnih kilometrov, s čimer se uvršča na 203. mesto med slovenskimi občinami.

Občina že 16 let
Občina Dobje praznik obeležuje 22. julija. Na ta dan leta 1999 je Državni zbor sprejel zakon o njeni ustanovitvi. Gre za eno najmanjših slovenskih občin, saj šteje le okoli tisoč prebivalcev. V Dobju še bolj kot večje občine občutijo krizo zadnjih let, vsak evro, ki ga vzame država, jih še kako udari po žepu. Proračun je tako težak le milijon evrov, ob stroških, ki jih ima občina z zagotavljanjem nalog, določenih z zakonodajo, ostane za naložbe bolj malo denarja. Letos je zanje tako nemanjenih le okoli 300 tisočakov. Največji projekt je nadaljevanje gradnje ceste Repuš–Suho. Po besedah župana Franca Leskovška naj bi se bilo prvič po njej mogoče zapeljati že do praznika. A le po makadamu, za asfalt letos še ni denarja.

Kdo so nagrajenci?
Občina ob vsakem prazniku podeli tudi občinske nagrade. Najvišjo letošnjo, priznanje občine, bo prejela Gasilska zveza Šentjur, pod okriljem katere deluje dobjansko prostovoljno gasilsko društvo. Na slovesnosti ob prazniku 19. julija bodo podelili tudi tri zlate plakete. Mladi operni pevki Renati Gračnar ter športnicama, uspešnima igralkama futsala, sestrama Anji in Tanji Voga. Leskovšek bo podelil še županova priznanja, najuspešnejšim dobjanskim osnovnošolcem. (AD)