april 12, 2017

Kaj bo novega na Oplotniškem?

Oplotničanom se toži po preteklih letih, ko so lahko z evropskim denarjem ambiciozno uresničili številne razvojne pridobitve. Poslej bo šlo počasneje, saj evropskih razpisov še ni, država pa v občinske proračune še vedno daje manj kot nekoč. Pa vendar se nekaj novosti obeta že letos.

Občina Oplotnica bo v prihodnjih letih več pozornosti namenjala tudi turističnemu razvoju skupaj s konjiško, zreško in vitanjsko občino v destinaciji Rogla - Pohorje.

Poslovilna vežica, cesta, vodovod
Rezanje trakov se je začelo marca, ko je oplotniški vrtec pridobil dve dodatni igralnici, s čimer so odpravili prostorsko stisko v relativno novem objektu, saj je vrata odprl pred dobrimi tremi leti. Veselijo se tudi krajani Čadrama, saj bodo kmalu dočakali bolj prostorno poslovilno vežico. Je pretesna, da bi v njej lahko opravili tudi poslovilni obred. Zato bo občina zgradila 120 kvadratnih metrov velik prizidek, v njem pa zagotovila tudi prostornejšo kuhinjo. Prav tako bo uredila okolico. Prenova bo stala okoli 98 tisoč evrov. Občina Oplotnica pa se medtem pripravlja tudi na prenovo 600-metrskega cestnega odseka od Oplotnice do Koroške vasi. Letos naj bi zaključila tudi gradnjo vodovoda od Kovaškega vrha do Brezja. Potrpežljivo čakanje krajanov Brezja se bo naposled obrestovalo.

Kdaj pa čistilna in kanalizacija?
Tudi oplotniški župan Matjaž Orter na to vprašanje (še) ne zna odgovoriti: "Za čistilno napravo bomo potrebovali od 2 do 3 milijone evrov, sami takšnega finančnega zalogaja ne zmoremo. Zato čakamo, da nam finančno pomoč odobri država. Nikakršnih zagotovil pa nimamo, kdaj. Država bo denar vsekakor morala zagotoviti, saj jo k temu zavezujejo tudi določeni sporazumi z Evropsko unijo," pojasnjuje župan. Občina gradbeno dovoljenje za objekt čistilne, ki bo stala v Markečici, že ima, zdaj pridobiva še soglasja lastnikov zemljišč za gradnjo kanalizacijskega omrežja. Sicer pa je bila minula finančna perspektiva tudi do občine Oplotnice radodarna. V zadnjih osmih letih so po županovih navedbah v posodobitev cestne in komunalne infrastrukture vložili preko 11 milijonov evrov. (BF)