maj 10, 2015

Kaj je Svoboda? Okteta 9?

Celjska vokalna zasedba Oktet 9 je sedemdesetletnico konca II. svetovne vojne med drugim počastila z izdajo nove zgoščenke. Predstavila jo je ta teden na slavnostni akademiji v Celjskem domu.

Na pragu svobode – od vojne do miru
Slavnostno akademijo  je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Celje, ki je k sodelovanju povabilo Oktet 9, vokalno zasedbo nekdanjih dijakov gimnazije Celje Center. Ustvarjajo že devet let in se lahko pohvalijo z obsežnim repertoarjem ter precej pestro koncertno dejavnostjo. Njihova nova zgoščenka nosi naslov Svoboda!?, na njej je zbranih sedemnajst skladb iz slovenske ljudske in umetne glasbene zakladnice. Mladi pevci so zgoščenko posvečeno 70. obletnici konca II. svetovne vojne ustvarili pod umetniškim vodstvom Gregorja Deleje.

 

Svoboda priborjena v  različnih obdobjih

Nova zgoščenka ima tudi zanimiv predgovor. V njem so pevci razložili izbor pesmi in zapisali: »Pričujoča izdaja je šopek skladb, sestavljen kot svarilo in zdravilo pred izgubo zgodovinskega spomina. V njem najdemo v glasbo ujete narodove spomine in grenko-sladke cvetove iz časov kmečkih uporov, Ilirskega kraljestva, tlenja slovenstva v avstrijskem cesarstvu in Avstro-Ogrski ter z bojišč obeh svetovnih vojn. Nabrali smo jih tam, kjer so naši predniki iskali svobodo, jih zalili s svežo vodo in povezali s trakom mladosti.«Nova plošča je hkrati tudi uvod v jubilejno 10. sezono, ki jo bo Oktet 9 proslavil z novim snemalnim projektom in koncerti. Nastopali ne bodo samo doma, junija in septembra se odpravljajo še na turneje k zdomcem v Srbijo in Bosno in Hercegovino. (NS)

Galerija slik