november 30, 2016

Kaj pa vi, bi živeli v hiši iz konoplje?

S strani novinarjev in fotografov je te dni najbolj oblegan Konjičan zagotovo Miha Lamovec. V Vešeniku pri Slovenskih Konjicah si namreč gradi dom, kakršnega v Sloveniji še ni. Predvidoma prihodnje poletje se bo z družino preselil v hišo iz industrijske konoplje.

Miha Lamovec nam je z navdušenjem pokazal svoj bodoči dom v Vešeniku pri Slovenskih Konjicah. (Foto: Andraž Purg)

Zakaj je izbral konopljo?
Mladega inženirja gradbenišva Miho Lamovca konoplja fascinira že vrsto let. Temeljito jo je proučeval med študijem na univerzi in spoznaval, da je to izjemen naravni material. Zelo primere tudi za gradnjo. Zagotavlja dobro izolacijo, akumulira energijo, daje kar nekajkrat večjo biomaso kot les, predvsem pa je okolju in človeku prijazen. In nudi izjemmno ugodnost bivanja. "Zgolj s konopljo ne moremo graditi, dodati moramo apno kot vezivo. Z vodo ju zmešamo in počakamo, da se strdi. Apno zagotavlja trdnost, konoplja pa izolativnost," pojasnjuje nadebuden Konjičan. Bolj ko se je poglabljal vanjo, bolj se je v njem krepila želja o hiši iz konoplje. In letošnje poletje je od besed prešel k dejanjem.

Želi, da bi ga Slovenci posnemali
Mojstri so vlili temeljno ploščo, skupaj s prijateljem pa sta začela postavljati leseno konstrukcijo za 165 kvadratnih metrov veliko hišo. Zatem sta uredila instalacije in poklicala francosko podjetje, ki je v zidove s posebnim strojem vbrizgavalo konopljino zmes. Mojstrov za tovrstno gradnjo pri nas namreč še ni, tudi konoplje v Sloveniji še ni mogoče kupiti, zato jo je pripeljal iz Francije. Zidove iz industrijske konoplje bosta ometala z naravno glino, s čimer bosta v hiši zagotovila naravno klimo oziroma samouravnavanje vlage. Hiša bo imela tri vrste fasade - na eni strani bo iz macesna, na drugi kamnita, na enem delu pa apnena. Hiša bo referenčna, saj se s prijateljem nameravata ukvarjati s projektiranjem in gradnjo. "Hiš iz konoplje je po svetu za zdaj še malo. Največ na Irskem, pa tudi Francozi in Britanci se vse pogosteje odločajo za takšno domovanje. Verjamem, da bo sčasoma tako tudi pri nas," še pravi Miha, ki bo za svojo hišo odštel približno 10 odstotkov več kot bi sicer. Konoplja je še relativno drag material. Ko ga bo na voljo več, pa bo zagotovo cenejši. (BF)

Galerija slik