januar 14, 2016

BUMfest letos tudi družbeno angažiran

Prihodnji konec tedna bo Žalec gostil jubilejni, 10. mednarodni festival tolkal BUMfest. Predstavili se bodo uveljavljeni domači in tuji glasbeniki ter tolkalne skupine. Festival bo imel tudi posebno noto, saj se bo dotaknil aktualne družbene problematike.

Pester program letošnjega BUMfesta sta predstavila direktor ZKTŠ Žalec Matjaž Juteršek (levo) in umetniški direktor festivala Dejan Tamše (desno).

Trije festivalski dnevi za vsak okus
BUMfest pripravljata STOP - Slovenski tolkalni projekt - in Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec. Svojo pot začel leta 2007, kot prvi tovrstni festival v Sloveniji, kar ostaja še danes. Prvi festival je trajal kar pet dni, a so ga zaradi obsežnega dela, ki ga je morala opraviti precej majhna ekipa, kasneje skrajšali na tri dni. Vsako leto festival tolkal postreže s koncerti uveljavljenih domačih in tujih glasbenikov in skupin. Na letošnjem jubilejnem, 10. BUMfestu se bodo poleg domačih predstavili še glasbeniki iz Avstrije, Belgije, Italije, Nemčije, Venezuele, Burkine Faso, Irana in Sirije. „Poskrbeli smo, da bo festival zadostil vsem glasbenim okusom, tako najmlajših kot tudi starejših ljubiteljev tolkal,“ poudarja umetniški direktor festivala Dejan Tamše. Za najmlajše bodo vsak dan na voljo glasbene delavnice, kjer bodo lahko spoznavali različna tolkala in nanje tudi igrali. 

Glasba odsev težav v družbi
Letošnji mednarodni festival tolkal v Žalcu ima posebno noto. Na prav poseben način bo opomnil na aktualno dogajanje v družbi, begunsko problematiko. „Ko smo pred letom dni razmišljali o programu jubilejnega BUMfesta, smo se hoteli dotakniti tudi begunske problematike, ki se je takrat šele začnjala. Želeli smo z glasbo opozoriti na dogajanje, ki je danes postalo že prava kriza. Štirje nastopajoči prihajajo iz območij, od koder so nekoč zaradi različnih razlogov odšli kot begunci, danes pa živijo in delajo v Evropi. Ti glasbeniki prihajajo s Kube, iz Venezuele, Burkine Faso in Sirije. Igrali bodo glasbo, značilno za ta območja. Čeprav je ta tematika resna in zaskrbljujoča, pa bo glasba, ki jo bodo igrali, vesela in zabavna, kar je tudi njen osnovni namen,“ je povedal Tamše. Letošnji izbor glasbenikov je sicer najširši doslej, saj bodo poleg tujih nastopili tudi domači glasbeniki in skupine iz cele Slovenije. Organizatorji so ponosni, da je častni pokrovitelj festivala, ki se bo začel 22. januarja, predsednik republike Borut Pahor. (NS)