april 14, 2015

Kaj prinaša konjiško Jurjevanje?

V konjiški občini že več let gojijo tradicijo Jurjevanja v čast svetemu Juriju, zavetniku mesta Slovenske Konjice. V soboto se obeta pester prireditveni utrip. Vrhunec bo četrti Godba Fest.
Utrinek z lanskega Jurjevanja

Tudi v ritmu koračnic

Gostujoči godbeniki iz Vuzenice, Markovcev, Lovrenca na Pohorju, Metlike, Dobrepolja in avstrijskega kraja Gotzendorf an der Leitha si bodo pred popoldanskim nastopom v družbi članov Godbe na pihala Slovenske Konjice ogledali lokalne znamenitosti. Godba fest se bo začel s skupno povorko, zaigrali bodo nekaj koračnic, sledili bodo samostojni koncerti. Domača godba na pihala bo letos zaigrala skupaj z Mladinskim orkestrom Glasbene šole Slovenske Konjice. Za večerno zabavo bo poskrbel D Palinka Band, ki prepoznavne glasbene uspešnice izvaja v godbeniškem stilu.

Znova bo dišalo po “štrudlu”

Organizatorja, Center za kulturne prireditve in Turistično-informacijski center, sta tudi letos poskrbela za najmlajše. Dopoldne bodo na otroškem Jurjevanju rajali otroci iz vrtcev, šol in plesnih klubov, za obiskovalce pripravljajo kratke nastope. Sicer pa se bodo srednjeveške stojnice na Mestnem trgu tudi letos šibile pod raznovrstno ponudbo izdelkov domačih obrti in kulinaričnih posebnosti. Člani lokalnih društev bodo na prostem kuhali “zmajevo kotlovino.” Zadišalo pa bo tudi po “štrudlu.” Prizadevanja za pripravo čim daljšega zavitka postajajo stalnica konjiškega Jurjevanja. Leta 2011 so ob pomoči domačinov sestavili zavitek, dolg 32 metrov, predlani je bila njegova dolžina že 91 metrov, letos pa bi radi presegli dolžino sto metrov. (BF)

Galerija slik