september 7, 2016

Kaj prinašajo integrirane vozovnice?

V slovenskem potniškem prometu so uvedli spremembe. Trenutno veljajo za dijake, od oktobra bodo še za študente. Novost je integrirana vozovnica, ki omogoča prevoz z vlakom in avtobusom z isto kartico.

Potniki bodo imeli vozovnice za več prevoznikov na eni kartici. (Foto: Slovenske železnice)

Cene ostajajo nespremenjene
„Cene vozovnic se niso spremenile. Sprememba je, da lahko zdaj pri enem prevozniku kupimo integrirano vozovnico tudi za druge oblike prevoza, se pravi za celo relacijo,“ pravi Janez Krivec s Slovenskih železnic. To pomeni, da se potniki lahko na neki relaciji peljejo ali z vlakom ali z avtobusom, dodaja Boštjan Čokl z Izletnika Celje. Na skupni čipirani kartici bo tudi vozovnica za mestni promet v Mariboru in Ljubljani. „Dijak, ki potuje iz Maribora v Ljubljano, bo denimo lahko kupil vozovnico pri ponudniku mestnih prevozov v Mariboru za celotno relacijo, prej pa bi moral kupiti 3 vozovnice – torej za mestni promet v Mariboru, potem za vlak in spet za mestni promet v Ljubljani,“ razlaga Krivec. V Slovenskih železnicah z integriranimi vozovnicami obljubljajo tudi usklajene vozne rede prevoznikov.

Dijaki so vloge že oddali, študenti jih lahko konec septembra
Letošnja novost so spletne vloge za vozovnice, ki jih je še vedno treba natisniti, potrditi na srednji šoli oziroma fakulteti in jih osebno prinesti na prodajno mesto. „Dijake oziroma študente pa prosimo, da vlogo izpolnijo na spletni strani in jo samo prinesejo do blagajne. Tako se izognemo predolgemu čakanju v vrstah,“ izpostavlja Čokl. Obrazci veljajo še isti kot doslej. Z njimi bo nakup vozovnice mogoč do konca oktobra, nato bodo začele veljati nove vloge. Na Slovenskih železnicah zavračajo informacije, da naj bi lanske vozovnice veljale še do 12. septembra – z njimi se je bilo mogoče voziti le do 4. septembra. Vozovnice, tudi letne, pa študentom v septembru ne veljajo več. Do oktobra si lahko tako kupijo redne mesečne vozovnice, 21. septembra pa se začne prodaja subvencioniranih vozovnic tudi zanje. Integrirane vozovnice so tako najprej namenjene dijakom, študentom in udeležencem izobraževanj za odrasle, ki največ potujejo s potniškim prometom. Sčasoma jih bodo dobili tudi drugi potniki. Za pojasnila in odgovore na pogosta vprašanja pa je Ministrstvo za infrastrukturo pripravilo spletni portal, najdete ga TUKAJ. (TMG)