januar 13, 2018

Katarina Pungračič je nova vinska kraljica

Dobili smo 22. Vinsko kraljico Slovenije. Naziv bo eno leto nosila Katarina Pungračič iz Zavrča v Halozah. Slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino bo predstavljala na številnih dogodkih doma in v svetu.

Minister Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec sta novi vinski kraljici nadela krono. (Foto: Pomurski sejem)

Vinogradništvo dobro pozna
Vinsko kraljico Slovenije že 22 let izbira Pomurski sejem. Komisijo je tokrat najbolj prepričala Katarina Pungračič. Krono sta ji na sinočnji prireditvi v Radencih nadela minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. »Katarina je prišla na slovenski vinski prestol iz družinske kmetije, na kateri se ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom in turizmom in je študentka študijskega programa Agrikultura in okolje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Opravila je tečaj za sommelierja ljubitelja, to znanje pa bo, kot pravi, v prihodnosti še nadgradila. Aktivno sodeluje v društvu vinogradnikov in sadjarjev Haloze. Od malih nog združuje delo v vinogradu in na turistični kmetiji, na kateri domačim in tujim gostom predstavlja in ponuja bogastvo slovenskih vin in kulinarike,« je v obrazložitvi zapisala komisija. Pred Katarino bo precej naporno, a lepo leto. Njeno glavno poslanstvo bo predstavljati kulturo pitja vina, vinsko tradicijo Slovenije ter slovensko vinogradništvo in vinarstvo. Lanskoletna vinska kraljica Maja Žibert je sodelovala na več kot sto dogodkih. (AD)

Galerija slik