april 25, 2015

Kdaj prenova dvorca na Zgornji Polskavi?

Propadajočega dvorca na Zgornji Polskavi zaradi pomanjkanja denarja še ne bodo prenovili. Celovita obnova, ki jo občina Slovenska Bistrica načrtuje že nekaj let, naj bi stala dobrih 5 milijonov evrov.
Zgornjepolskavski biser kulturne dediščine čaka na evropsko ali državno sofinanciranje
Denarja dovolj le za novo streho
Dvorec Zgornja Polskava je spomenik državnega pomena z osnovami iz 12. stoletja. V 16. stoletju so ga Turki požgali. V današnji podobi je bil prezidan v 18. stoletju. Za manjše obnovitvene posege je slovenjebistriška občina, ki je lastnica dvorca, pred desetletji namenila že precej denarja. Zadnjih nekaj let pa je finančna kriza posege povsem zaustavila. Letos naj bi delovni stroji po besedah župana Ivana Žagarja pri dvorcu ponovno zabrneli.:"V letošnjem proračunu smo zagotovili 150 tisoč evrov. To bo zadoščalo za prenovo ostrešja. Tako bomo preprečili pronicanje vlage v notranjost objekta." Celovita prenova dvorca naj bi stala 5 milijonov evrov in pol.
 
 
Je vrednost naložbe sploh realna?
To so se na zadnji seji občinskega sveta Slovenske Bistrice spraševali nekateri svetniki. Obregnili so se ob nekaj številk - denimo ob milijon in pol evrov vredno zunanjo ureditev dvorca, pretiran se jim zdi tudi strošek za pripravo projektne dokumentacije, ki je ocenjen na 75 tisočakov. Svetnik Stanislav Zajšek je bil konkreten:"Spoznam se na tovrstne projekte. Menim, da je finančna ocena prenove pretirana vsaj za 35 odstotkov." Zato je vodstvo občino pozval, naj pri pripravi investicijskega programa ponovno prevetri številke. Sicer so se svetniki strinjali, da je propadanje dvorca potrebno preprečiti, a šele takrat, ko bo občina v projekt prenove privabila finančne partnerje. Nihče pa ne ve, kdaj bodo za tovrstne naložbe na voljo evropski oziroma državni razpisi. Vprašanje, kdaj se bo lahko začela celovita prenova, zaenkrat ostaja brez odgovora. Zagotovo pa bo potekala v več fazah. O tem župan Ivan Žagar v spodnjem posnetku.(BF)

Datoteke

IVAN ŽAGAR O DVORCU