april 28, 2015

Kdaj se boste povzpeli na stolp ljubezni?

Na Žusmu stoji 26-metrski razgledni stolp. Stolp ljubezni so mu nadeli ime. Številni obiskovalci so se nanj povzpeli že v nedeljo, ko so ga slovesno odprli. Kdaj se boste vi?

Do razgledne ploščadi vas vodi 122 stopnic
Zakaj stolp ljubezni?
Planinsko društvo Žusem je ob pomoči šentjurske občine, več krajevnih skupnosti in številnih donatorjev na vrhu Žusma več mesecev postavljalo razgledni stolp. V nedeljo so ga v družbi številnih obiskovalcev od blizu in daleč slovesno odprli. Je iz macesnovega lesa, do razgledne ploščadi, ki je približno 26 metrov visoko, pa vodi 122 stopnic. In zakaj so ga poimenovali stolp ljubezni? Predsednik Planinskega društva Žusem Simon Mansutti pravi, da je na Žusmu vse v znamenju ljubezni. Na hribu stoji cerkev, ki je posvečena svetemu Valentinu, zavetniku zaljubljencev. Vsako leto pri njih organizirajo valentinov nočni pohod. K slovesu so veliko doprinesle številne legenede, še iz časa žusemskih grofov.
 
Priljubljena izletniška točka
Žusem že dlje časa velja za priljubljeno izletniško točko pohodnikov. Člani planinskega društva so že pred časom postavili leseno brunarico ter uredil panoramsko in strmo pot na hrib za obiskovalce. Razgledni stolp predstavlja dobrodošel kamenček v mozaiku pestre zgodovinske, naravne in kulturne dediščine tega območja. Tega pa po Mansuttijevih besedah ne bi zmogli brez podpore lokalne oblasti ter številnih požrtvovalnih ljudi, ki so prostovoljno pomagali. (BF)

Galerija slik