avgust 13, 2016

Kdo je Veroniki napisal glasbo?

Težko bomo v naših krajih našli koga, ki to poletje ni, vsaj na eno uho, slišal za prvi celjski muzikal Veronika Deseniška. Čeprav je znano, da so ga ustvarili mladi celjski umetniki, pa zagotovo marsikdo ne ve, da je vse skladbe zanj napisal 22-letni perspektivni celjski skladatelj Leon Firšt.

Muzikal Veronika Deseniška dosega izjemen uspeh. Tisti, ki si ga še niste ogledali, imate novo priložnost 23. in 24. avgusta. (Foto: Rok Deželak, FB Veronika Deseniška-muzikal mesta ljubezni)

Prvo skladbo napisal pri dvanajstih
Leon Firšt izhaja iz glasbene družine. Tudi njegov oče Nenad Firšt je prav tako skladatelj, zato mu je bila ljubezen do glasbe pravzaprav položena v zibko. Prvo skladbo je napisal pri rosnih dvanajstih letih, duet za marimbo in vibrafon, ki ga je tudi javno izvedel. Ustvaril je že vsaj 50 simfoničnih, komornih in solističnih skladb, ki so bile predstavljene na različnih koncertih. Pohvali se lahko tudi s Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, kjer trenutno študira.  V zadnjih mesecih ga je zaposloval predvsem celjski muzikal Veronika Deseniška, za katerega je napisal prav vso glasbo. Kaj pravi o tem izzivu, prisluhnite v spodnjem posnetku. Z njim se je pogovarjala Polona Žučko. (NS)

Datoteke

POLONA IN LEON O USTVARJANJU ZA MUZIKAL