marec 8, 2018

Kdo so najbogatejši Zemljani?

Ameriška revija Forbes vsako leto objavi nabor najbolj premožnih Zemljanov. Letos je na lestvici 18 odstotkov več milijarderjev kot lani, na seznam so jih uvrstili rekordnih 2.208. Na svojih bančnih računih imajo skupaj 9,1 trilijona ameriških dolarjev. Če pa seštejemo premoženje le 20 najbogatejših Zemljanov, imajo skupaj kar 1,2 trilijona.

Forbesovi novinarji ugotavljajo, da iz leta v leto narašča razlika med izjemno bogatimi in »samo« bogatimi. Letos je na njihovi lestvici več kot 2000 milijarderjev.

Na vrhu ustanovitelj Amazona
Najbogatejši človek na svetu je direktor trgovskega podjetja Amazon Jeff Bezos, ki je tudi prvi človek na seznamu, čigar premoženje je ocenjeno na več kot sto milijard dolarjev – pripisujejo mu 127 milijard. Z 90 milijardami premoženja mu sledi Bill Gates, na tretjem mestu pa je ameriški podjetnik Warren Buffett, čigar premoženje znaša 84 milijard ameriških dolarjev. S 74 milijardami se je na četrto mesto uvrstil Francoz Bernard Arnault, ki vodi imperij 70 priznanih blagovnih znamk, med drugim Louis Vuitton in Sephora. Na petem mestu je oče Facebooka Mark Zuckerberg z 71 milijardami, z milijardo manj, na šestem mestu, pa je prvi mož španske tekstilne verige Zara Amancio Ortega. Prvič je med najbogatejšimi 20 kitajski bogataš. Z 48 milijardami se je na 17. mesto uvrstil najbogatejši Azijec Ma Huateng iz tehnološkega Tencent's Holdings.

Na seznamu 72 žensk
Na vrhu seznama prevladujejo svetlopolti moški. Sicer je na seznamu 256 žensk, kar je največ do sedaj. Skupaj je njihovo premoženje ocenjeno na en trilijon dolarjev. Večina žensk na seznamu je svoje premoženje podedovala, kljub temu pa je med njimi četrtina oziroma 72 žensk, ki so začele svojo pot in uspele. Prva ženska na seznamu je na 16. mestu. To je s 46 milijardami Alice Walton, dedinja ustanovitelja trgovske verige Walmart. Sledi ji L'Orealova dedinja Francoise Bettencourt Meyers, ki je z 42 milijardami uvrščena na 18. mesto. Tretja ženska na seznamu je šele na 32. mestu, in sicer najbogatejša Nemka Susanne Klatten, ki si z bratom deli lastništvo BMW-ja. Med desetimi najbogatejšimi ženskami le dve nista podedovali bogastva. To sta Gina Rinehart, ki ima s 17 milijardami najvišje premoženje v Avstraliji in vodi rudarsko družbo, na Forbesovem seznamu pa je 69., ter Američanka Abigail Johnson, direktorica naložbenega podjetja, ki so jo s 16 milijardami uvrstili na 83. mesto. (TMG, vir: Forbes)