avgust 1, 2016

Kdo v igri za Veronikino nagrado?

Mestna občina Celje bo že 20. podelila Veronikino nagrado – za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Znanih je letošnjih pet nominirancev.

Lanskoletna dobitnica Veronikine nagrade je bila pesnica Meta Kušar. Kdo bo slavil letos?

Ocenili 250 pesniških zbirk
Strokovno žirijo Veronikine nagrade sestavljajo pesnica Barbara Korun, Tjaša Razdevšek iz Kulturne redakcije Televizije Slovenija in profesorica Darka Tancer Kajnih. Med več kot 250 zbirkami so izbrale pet nominirank. Alja Adam je avtorica zbirke Dolgo smo čakali na dež, Ljubica Rolanda Barthesa je zbirka avtorice Ane Makuc, pesnik Uroš Prah je izdal Tišimo, Peter Semolič pa Drugo obalo. Nominirana je še zbirka Delta, pesnice Kaje Teržan.

Nagrada tudi unikatno pisalo
Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je odločala predvsem kakovost, a da je dala prednost mlajši pesniški generaciji. Zmagovalec, Veronikin lavreat oziroma lavreatinja, bo znan 30. avgusta na jubilejni, 20. podelitvi. Mestna občina Celje mu bo podelila 4000 evrov nagrade, posebno mestno listino ter prvič letos tudi unikatno pisalo, ki so ga posebej za Veroniko izdelali v celjskem podjetju Viva pen. Na osrednji slovesnosti bodo podelili tudi Zlatnik poezije, nagrado za posebne dosežke na področju literature. Dobitnik ni skrivnost, razkrili so ga že pred časom. Zlatnik bo prejel tržaški pesnik Marko Kravos. (AD)