april 8, 2016

Knežje mesto praznuje

11. april je praznik Mestne občine Celje. Leto, polno izzivov, je prineslo nove občinske nagrajence, ki se jim bodo Celjani poklonili na ponedeljkovi osrednji občinski slovesnosti. Dobitnikov je letos enajst, med njimi je po štirih letih znova tudi častni meščan.

Krekov trg ob prazniku krasi posebna panojska razstava, kjer so na ogled mestni spomini iz gradiva Zgodovinskega arhiva Celje.

Leto jubilejev
Minulo leto je bilo za knežje mesto uspešno, je na tradicionalni novinarski konferenci pred letošnjim praznikom povedal župan Bojan Šrot. Uresničili so nekaj večjih projektov med katerimi je izpostavil nekaj več kot milijon evrov vredno izgradnjo objekta za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov in kompostarne, pa tudi nov večnamenski dom krajanov v Šmartnem v Rožni dolini. Precej denarja je občina po Šrotovih besedah lani namenila tudi za socialno področje in šport, ki je v minulem letu med Celjani praznoval prav poseben jubilej. Minilo je namreč 125 let organiziranega športa v mestu. Tudi letošnje leto je leto jubilejev. Mineva 120 let od postavitve Celjskega doma in 170 let od prihoda prvega vlaka v Celje. Obe obletnici bosta deležni posebne pozornosti. Največjo, v denarnem smislu, bo dobil Celjski dom. Občina se bo namreč letos lotila njegove celovite obnove. Objekt namerava energetsko sanirati, zamenjati streho in stavbno pohištvo, eno izmed dvoran pa tudi akustično urediti. Sicer pa namerava celjska občina letos uresničiti še dva finančno zajetnejša projekta. To sta ureditev Muzejskega trga, ki naj bi stala okoli milijon evrov, in izgradnja telovadnice pri I. Osnovni šoli Celje, katere vrednost je ocenjena na okoli 3,5 milijona evrov. Železniškega jubileja so se že spomnili celjski vrtčevski otroci, učenci in dijaki, ki so letošnje praznične panoje ustvarjali na temo železnice in vlakov. Njihovi izdelki krasijo mesto in nekatere prometne vpadnice. Sicer pa letos praznuje tudi Osrednja knjižnica Celje, ki za bralno kulturo meščanov skrbi že 70 let.

Kdo so nagrajenci?
Letošnji praznik bo poseben, tudi zato, ker bodo po štirih letih znova podelili naziv častni meščan. Prejel ga bo zdravnik, specialist medicine športa in dela Rudi Čajavec. V zgodovino mesta se bo vpisal še na prav poseben način. Na praznik bo namreč v mestnem gozdu, na svojo željo, posadil drevo-tulipanovec. Danes upokojeni zdravnik je medicini predan s srcem in dušo, saj še vedno pro bono pomaga v Zdravstvenem domu Celje, kjer je bil zaposlen 43 let. Priznanje občine bo tako prejel za življenjsko delo v medicini dela, prometa in športa, prispevek k izobraževanju specializantov ter dolgoletno delo kot rokometni klubski zdravnik in reprezentančni zdravnik. Dobitnikov celjskih grbov je letos enajst. Najvišje priznanje, zlati celjski grb, bo letos prejela I. Osnovna šola Celje, ki je lani praznovala 140-letnico. Prejemnika srebrnih grbov sta dva, Kapucinski samostan s cerkvijo svete Cecilije in športni delavec Tone Goršič. Bronastega grba se bodo razveselili trije, in sicer podjetnica Katarina Hohnjec, podjetje Ema in Kinološko društvo reševalnih psov Celje. Kar pet pa je letošnjih dobitnikov kristalnih celjskih grbov za odličnost na izobraževalnem področju. Prejeli jih bodo Matej Huš, Marija Malgaj, Jernej Mirt, Ana Mladenović in Adela Požežnik. Nagrajenci bodo priznanja prejeli na ponedeljkovi slovesnosti. (NS)