junij 12, 2015

Številne stare stvari so še uporabne

Slovenska komunalna podjetja so po vsej državi pripravila prikaz količine še uporabnih stvari, ki jih vsako leto zavrže povprečni prebivalec. Celjski Simbio je stvari na ogled postavil v starem mestnem jedru. 

Tako je videti količina še uporabnih izdelkov, ki jih vsako leto zavrže povprečni Slovenec.

Kupi zavrženih še uporabnih stvari
Vse, česar ne potrebujemo več, ni nujno odpadek. A kljub temu vsak slovenski državljan v povprečju letno zavrže deset kilogramov še uporabnih stvari. Najpogosteje se med odpadki znajdejo še uporabna oblačila in čevlji, igrače, otroška oprema, pohištvo in električne naprave, ki so potrebne manjših popravil. Tudi v celjskem komunalnem podjetju Simbio pri obdelavi odpadkov najdejo veliko še uporabnih izdelkov. „Če vsak povprečni Slovenec na leto zavrže deset kilogramov takšnih stvari, Simbio pa pokriva območje s 123 tisoč prebivalci, potem lahko hitro ugotovimo, da je ta količina res velika,“ pravi Helena Kojnik iz Simbia. Pri njih še uporabne izdelke predajo vojniškemu centru ponovne uporabe, kjer jim spremenijo namembnost, jih popravijo in pripravijo za ponovno uporabo.

Kam z odvečnimi stvarmi?
Načinov, na katere se lahko znebimo stvari, ki jih ne potrebujemo, je več. Lahko jih prodamo na boljšjem sejmu, preko oglasnikov ali spletnih strani. Z veseljem bodo te izdelke sprejele tudi posredovalnice rabljenih predmetov in komisijske trgovine. Rabljena oblačila, obutev, posteljnina, kuhinjska posoda in razna otroška oprema bodo dobrodošla pomoč številnim dobrodelnim organizacijam, materinskim domovom, varnim hišam in zavetiščem za brezdomce. Tisti, ki imate kreativno žilico, pa lahko stvari predelate in jim spremenite namembnost. Najbolj pomembno pa je, da se zavedamo, da z vsako stvarjo, ki jo zavržemo, zavržemu tudi vso energijo in vire, ki so bili potrebni, da je stvar nastala. Na spodnjem posnetku lahko prisluhnete nasvetu Helene Kojnik iz Simbia o ravnanju z odpadki. (NS)

Datoteke

HELENA KOJNIK O RAVNANJU Z ODPADKI