junij 28, 2016

Komu priznanja konjiške občine?

Slavko Hren, Avguštin Hlastec, Območna obrtno-podjetniška zbornica ter Moški pevski zbor Ivo Štruc bodo na osrednji slovesnosti ob prazniku občine Slovenske Konjice deležni največje pozornosti. So namreč letošnji občinski nagrajenci. Zakaj prav oni?

V četrtek, ko praznuje občina Slovenske Konjice, bodo Konjičani gostili predsednika države Boruta Pahorja. Udeležil se bo osrednje slovesnosti s podelitvijo občinskih priznanj.

Povezovalec mesta in podeželja
Veterinar Slavko Hren, sicer vodja konjiške veterinarske postaje, s svojim delom, izkušnjami in pobudami vpliva na razvoj in ugled občine. Štiri mandate je občinski svetnik, predsednik občinskega odbora za podeželje, podpredsednik nadzornega sveta Celjskih lekarn in član župnijskega sveta. Sodeloval je pri izgradnji glasbene šole, župnijskega doma, pri prizadevanjih za pridobitev dovoljenja za izgradnjo konjiške gimnazije in pri obnovi lekarne v Slovenskih Konjicah. Mnogi mu pripisujejo izjemno skrb za povezovanje podeželja in mesta. V prostem času se rad prepusti vinogradništvu in kulturi.

Podjetnost, gasilstvo in zborovsko petje
Ker obrt in malo gospodarstvo predstavljata pomembna temelja razvoja konjiške lokalne skupnosti, bo srebrni grb prejela Območna obrtno-podjetniška zbornica Slovenske Konjice, ki združuje skoraj 450 podjetnikov in obrtnikov. Po ukinitvi obveznega članstva ni prišlo do množičnega izpisa, kar pomeni, da so konjiški podjetniki zadovoljni z delom zbornice. Ime Avguštin Hlastec je ne Konjiškem sinonim za plemenito gasilsko delo. Poveljnik Gasilske zveze Slovenske Konjice si je v štirih desetletjih nabral veliko izkušenj in znanj, ki jih posreduje na mlajše generacije. Njegovo delo cenijo tudi v širšem slovenskem prostoru, saj mu je Gasilska zveza Slovenije mu podelila odlikovanje za posebne zasluge, Poveljstvo republiške civilne zaščite srebrni znak civilne zaščite, župan Miran Gorinške pa mu bo v četrtek zvečer izročil bronasti grb občine. Moški pevski zbor Ivo Štruc je tisti zbor na Konjiškem, ki neprekinjeno prepeva že pet desetletij. Z repertoarjem slovenskih narodnih in umetnih pesmi, v kombinaciji s priljubljenimi dalmatinskimi skladbami, navdušujejo obiskovalce na številnih prireditvah. Predvsem pa skrbi, da tradicija zborovskega petja v mestu cvetja in vina ne bo zamrla. Zbor bo prejel nagrado občine. (BF)