marec 12, 2018

Komu priznanja občine Slovenska Bistrica?

Danes praznuje občina Slovenska Bistrica. Na nocojšnji slavnostni akademijo bo župan Ivan Žagar podelil občinska priznanja zdravniku Jožetu Slačku, Andreju Erlaču in Klemnu Prepeliču. Listino občine pa vokalni skupini Vivere. In zakaj prav njim?

Slovenjebistričani so ponosni na vrhunskega košarkarja Klemna, ki je prve koše zadeval v domači Slovenski Bistrici. Takole je bilo na sprejemu po evropskem prvenstvu. Klemen je eden letošnjih dobitnikov občinskih priznanj.

Zaslužen za razvoj zdravstvenega varstva
Zdravnik Jože Slaček je med Slovenjebistričani priljubljen in spoštovan. Prva tri leta je bil zaposlen v Zdravstvenem domu v Slovenski Bistrici, sočasno pa je še kot štipendist tovarne Impol začel v njej urejati obratno ambulanto. Ta se je leta kasneje preimenovala v Dispanzer medicine dela, prometa in športa. Jože Slaček je pripomogel k razvoju zdravstvenega varstva na Slovenjebistriškem. Dva mandata je bil tudi občinski svetnik, bil je tudi predsednik komisije za postavitev spominskega obeležja pri bunkerju v Zgornji Bistrici.

Prvi gledališčnik na vasi
Več kot pol stoletja je Andrej Erlač dejaven v ljubiteljski kulturi. Med drugim je opravil tečaj za režiserja amaterskih gledališč in tako poskrbel za živahen kulutrni utrip v vasi Leskovec. Med drugim je bil prvi organizator Borštnkovega srečanja na podeželju. Pri tem je bila še kako dobrodošla pomoč gledališčnikov iz Maribora. Kot ustanovitelj mladinskega aktiva je organiziral mladinske plese. Potem, ko je leta 1956 opravil tečaj za ljudske knjižničarje, je za kratek čas ustanovil knjižnico v Leskovcu.

Prvi koži v Slovenski Bistrici
Slovenjebistričani so še poseben ponosni na Klemna Prepeliča. Košarkarsko znanje je pridobil v matičnem klubu v Slovenski Bistrici. Pravijo, da je nadarjenost kazal že zelo zgodaj. Že kot petletnik je ure in ure preživljal pod košem. Znanje in izkušnje je kasneje nabiral v številnih klubih doma in v tujini. Kot član državne reprezentance je v lanskem letu dosegel enega največjih uspehov slovenske košarke, naslov evropskih prvakov. Na prvenstvu je postal tretji strelec ekipe in eden najzaslužnejših igralcev v finalni tekmi.

Vivere - živeti in uživati življenje
Listino občine Slovenska Bistrica bo dobila Vokalna skupina Vivere. Vrhunske vokalistke so nastopile na številnih odrih doma in v tujini. Lani so v Španiji v družbi 33 zborov z vsega sveta tekmovale v kategorijah ljudska pesem in male vokalne skupine in v obeh prejele zlato priznanje. Zlato priznanje so prinesle tudi s tekmovanju v Šentjerneju, kjer je njihova zborovodkinja Nadja Stegne prejela še posebno priznanja za najboljšo izbiro sporeda. Pravijo, da v petju neizmerno uživajo. (BF)