marec 23, 2017

Konjiška komunala z novim fekalnim vozilom

Komunalno podjetje Slovenske Konjice ima najsodobnejše fekalno vozilo. Vredno je dobrih 300 tisoč evrov, podjetje je za nakup najelo posojilo. Z njim bo pri čiščenju fekalnih odplak bistveno bolj učinkovito. Storitev čiščenja bo ponujalo tudi izven konjiških meja.

Novo fekalno vozilo je konjiško komunalno podjetje predstavilo na včerajšnji svetovni dan voda, datum ni izbran naključno. (Foto: Matej Nareks)

Nov korak do čistega okolja in zdrave pitne vode
V Javnem komunalnem podjetju Slovenske Konjice so o nakupu novega fekalnega vozila začeli razmišljati pred tremi leti. Vozilo, ki so ga uporabljali doslej, se je namreč vse pogosteje kvarilo, stroški popravil so se kopičili. Kar nekaj časa so se po besedah direktorja Franc Doverja odločali o najprimernejšem vozilu tako v tehnološkem kot v finančnem smislu:"Kupljeno fekalno vozilo je znamke Mersedes, ima najsodobnejšo tehnologijo z nadgradjo Capelotto iz nerjaveče pločevine. Zagotavljalo nam bo kakovostno in učinkovito delo. Za upravljanje z vozilom smo usposobili dva naša delavca," pojasnjuje direktor Dover. Z njim bodo lahko naenkrat spraznili tri greznice, kar je enkrat več kot doslej. "Zelo sem vesel, da smo pred dvema letoma prešli na sistem, ki uvaja redno odvažanje fekalnih odplak na čiščenje na čistilno napravo vsaka tri leta. Na ta način dokazujemo, da se vendarle zavedamo pomena čistega okolja, ki je predpogoj za zdravo pitno vodo. Tako jo bomo lahko še dolgo uživali mi in naši zanamci," poudarja okoljski pomen naložbe konjiški župan Miran Gorinšek. Z novim fekalnim vozilom bo komunalno podjetje čistilo od 20 do 25 kilometrov kanalizacije v konjiški občini, storitev pa bo ponujalo tudi v sosednjih lokalnih skupnostih. Ker z njim ne bodo mogli na težko dostopna območja, si bodo pomagali z manjšim vozilom podjetja Varinger, s katerim so sklenili podjemno pogodbo. Staro fekalno vozilo pa bodo prodali. (BF)