februar 15, 2017

Konjiški prostoferji v pričakovanju prvih klicev

Občani Slovenskih Konjic, predvsem starejši, že lahko pokličete prostoferja - prostovoljnega voznika, ki vas bo peljal po nujnih opravkih po lokalni skupnosti. Brezplačna telefonska številka klicnega centra je 080 10 10.  

Ekipa konjiških prostoferjev v družbi direktorice konjiške občinske uprave Brede Obrez Preskar. V ozadju električno vozilo, ki ga ja za brezplačne prevoze kupila konjiška občina.

Pokličite že kak dan prej
Starejše občane, ki nočejo obremenjevati sorodnikov ali ne morejo uporabljati plačljivih prevozov, bodo prostoreferji vozili po nujnih opravkih - denimo na pregled v zdravstveni dom, v lekarno, na pošto, upravno enoto, sodišče in podobno. Prostoferji bodo koristili električno vozilo, ki ga je v ta namen kupila konjiška občina. "Tako se tudi občina Slovenske Konjice pridružuje vseslovenskemu projektu Zlata mreža, ki je zaživel pred tremi leti. Če boste želeli naročiti prostoferja, je priporočljivo, da na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 pokličete že dan prej," svetuje direktorica konjiške občinske uprave Breda Obrez Preskar. Gre za plemenit projekt, ki bi ga bili zagotovo veseli tudi občani v drugih lokalnih skupnostih.

"Prostovoljno delo mi ni tuje"
Ekipa konjiških prostoferjev je trenutno 11-članska, tudi dve ženski sta med njimi. Še vedno se jim lahko pridružite. Če imete čas in če ste pripravljeni nekaj svojega časa posvetiti drugim. Vili Podergajs, ki že vrsto let vodi Združenje šoferjev Slovenske Konjice, se je povabilu konjiške občine z veseljem odzval. Tako kot mnogi upokojenci, tudi on sicer nima časa na pretek, a pravi, da mu je v čast, da bo lahko pomagal tudi s prevozi. "Nisem kaj dosti okleval, gre vendar za plemenito delo. Prostovoljno delo mi sicer ni tuje. V našem društvu vsako leto opravimo tudi po tisoč prostovoljnih ur. Pa sem si rekel, zakaj ne bi pomagal še kot prostofer? Imeli smo krajše usposabljanje. Vožnja z električnim vozilom je nekoliko drugačna, tudi njegovo polnjenje. Skratka, zdaj smo pripravljeni," poudarja Podergajs. O tem, kako bi se odzval, če bi ga kdo poklical zgolj zato, da mu pripelje pico iz bližnje picerije (kar je malo verjetno, saj to ni namen prostoferskega projekta), pa prisluhnite v spodnjem posnetku. (BF)

Galerija slik

Datoteke

PROSTOFER VILI PODERGAJS