april 20, 2017

Konjiško jurjevanje v novi preobleki

Na Konjiškem bodo ta konec tedna spet jurjevali. Prireditev z 20-letno tradicijo si je ob okrogli obletnici nadela preobleko. Organizatorji pravijo, da bo dišalo kot še nikoli doslej. Prihaja prvi Jurijev festival kulinarike in domačih obrti.

Utrinek z enega od minulih Jurjevanj, ki velja za najbolj priljubljeno prireditev na Konjiškem.

Godba, zbori, povorka, kulinarika
Stalnici Jurjevanja ostajata Jurijeva povorka ter Godba fest, na katerem bo igralo 5 godb na pihala iz različnih koncev Slovenije, tudi s Hrvaške. Nastopil bo še mladinski orkester konjiške glasbene šole. Bodo pa letos Konjičani obudili spomin tudi na t. i. Usnjarijado - prepevali bodo namreč zbori iz mest z usnjarsko tradicijo. Obiskovalci tudi za kulinarična doživetja ne bodo prikrajšani. Na prvem Jurijevem festivale kulinarike in domačih obrti se bodo predstavili gostinski ponudniki destinacije Rogla-Pohorje z lokalnimi in tradicionalnimi jedmi v sodobni preobleki. Lokalni vinogradniki ne bodo skoparili z žlahtno kapljico, stojnice se bodo šibile pod ponudbo piva in žganih pijač. Na voljo bodo prav tako izdelki iz zelišč, naravnih in reciklažnih materialov, s svojimi izdelki se bodo predstavili tudi mojstri domače obrti. Stojnice se bodo vile od Mestnega trga, preko mostu do tržnice. Na celodnevni prireditvi bodo porabljali okolju prijazno biorazgradljivo embalažo, komunalno podjetje bo na prireditvi postavilo več ekoloških otokov.

Štrudl (bo) šou!
Jurjevanje pa zadnjih nekaj let ne mine brez "štrudla." Konjičani sestavljajo najdaljši jabolčni zavitek. Doma ga spečejo in prinesejo na prizorišče prireditve, kjer ga polagajo drug poleg drugega; lani in predlani je presegel 100 metrov. Bo letos daljši? Na odgovor bo treba počakati do sobote, zagotovo pa bo tudi letošnji zelo okusen in ga bodo obiskovalci hitro pojedli. Sicer pa se bo Jurjevanje zaključilo v nedeljo s povorko konjenikov in blagoslovom konj pri konjiški cerkvi svetega Jurija. (BF)