junij 14, 2016

Korak bliže h kajakaškemu centru na Špici?

Kajak kanu klub Nivo Celje je na Špici gostil tekmo svetovnega pokala v spustu na divjih vodah. Udeležili so se ga tekmovalci iz več kot 20 držav. Organizatorji so dogodek izkoristili tudi za promocijo svoje dolgoletne želje, gradnje kajakaškega centra v Celju.

Tekmo v klasičnem spustu so morali organizatorji, zaradi nizkega vodostaja Savinje, iz Ljubnega prestaviti na Savo pri Hrastniku. (Foto: KKK Nivo Celje)

Slovenci upravičili vlogo favoritov
Največji kajakaški dogodek v 70-letni zgodovini celjskega kluba je po besedah predsednika Dušana Konde izpolnil pričakovanja tako organizatorjev kot tekmovalcev: „Bilo je enkratno. Tridnevni dogodek je potekal brez zapletov, kljub temu da sta nam nagajala vreme in prenizka Savinja. Dogodek si je ogledalo okoli 2.000 ljudi; verjamem, da bi jih bilo najmanj 5.000, če bi bilo lepše vreme.“ Slovenski kajakaši so upravičili vlogo favoritov, saj so posegli po kolajnah. V disciplini sprint, v kajaku enosedu je zmaga pripadla Nejcu Žnidaršiču, tretje mesto je zasedel Vid Debeljak. V dvosedežnih kanujih sta odlično drugo mesto zasedla Luka Žganjar in Peter Žnidaršič. V klasičnem spustu je srebrno kolajno osvojil kajakaš Simon Oven.

Nekoč bo tu stal kajakaški center
Dušan Konda verjame, da je uspešno izpeljani dogodek pomembno doprinesel k utrditvi ideje, da na celjski Špici zraste pravi kajakaški center. Prepričan je, da ima za idejo vedno več posluha tudi celjska občina. Glavna ovira pri uresničevanju projekta je denar. Po grobih ocenah naj bi stal okoli 3 do 4 milijone evrov, lahko pa tudi več. Kljub temu Konda ostaja optimističen: „Če bi celjska občina še letos pristopila k projektu, bi lahko novi moderni center stal že čez tri ali štiri leta.“ Ko bo izdelan projekt, se bodo lotili finančne konstrukcije in poiskali vire financiranja. Upajo predvsem na pomoč občine. Računajo tudi na evropske razpise. (NS)

Galerija slik

Datoteke

DUŠAN KONDA O KAJAKAŠKEM CENTRU