maj 25, 2015

Kraljevska etapa do Treh kraljev

Trasa tretje etape letošnje 22. kolesarske dirke po Sloveniji vključuje tudi Slovensko Bistrico z okolico. Dobrih 178 kilometrov dolga proga od Dobrovnika do Treh kraljev zaradi zahtevnega vzpona velja za kraljevsko etapo. Organizatorji napovedujejo zanimivo tekmo z mednarodno kolesarsko elito.

Utrinek z lanske dirke po Sloveniji, na kateri je slavil Portugalec Tiago Machado, kdo bo letos?

Tudi zveneča kolesarska imena
Štiridnevna kolesarska dirka po Sloveniji, potekala bo od 18. do 21. junija, velja za največji kolesarski dogodek pri nas. Vse bolj ugleden postaja tudi v svetovnem kolesarstvu. Zato se interes za sodelovanje povečuje. Letos se je prijavilo 53 ekip, udeležbo so omogočili šestnajstim. Skoraj 535 kilometrov dolga proga je razdeljena v štiri etape:
- 18. junij: 1. etapa: Ljubljana (kronometer, 8,8 km)
- 19. junij: 2. etapa: Škofja Loka - Kočevje, (182 km)
- 20. junij: 3. etapa: Dobrovnik - Trije kralji (178,5 km)
- 21. junij: 4. etapa: Rogaška Slatina - Novo mesto (165,5 km)

Bogdan Fink, organizator dirke in glavni mož kolesarskega kluba Adria Mobil, napoveduje močno konkurenco. "Vedno si v ospredju želimo videti slovenske kolesarje. Upamo, da bo tako tudi letos, čeprav tujci v skupnih zmagah trenutno vodijo." Po slovenskih cestah bodo junija kolesarila tudi zveneča imena iz sveta kolesarstva. Prihaja lanski zmagovalec Tiago Machado s Portugalske. Slovenci veliko stavijo na Primoža Rogliča, člana ekipe Adria Mobil. Sodelovale bodo tudi tri ekipe z licenco WorldTour, in sicer ruska Katjuša, pa angleški Sky, ki velja za najbogatejšo kolesarsko ekipo in ima med spremljevalnim osebjem kar nekaj Slovencev, ter ekipa Lampre-Merida, v kateri bo kolesaril tudi 23-letni Jan Polanc, zmagovalec 5. etape italijanskega Gira. Predlani je bil v skupnem seštevku dirke po Sloveniji drugi.

Priložnost za promocijo krajev
V Slovenski Bistrici že drugič gostijo zaključek tretje etape kolesarske dirke po Sloveniji in tudi letos bodo množično obiskan športni dogodek po besedah župana Ivana Žagarja izkoristili za promocijo krajev z raznoliko turistično ponudbo. Interes za kolesarski šport pri nas narašča, zato pričakujejo veliko gledalcev. V Slovenski Bistrici bo osrednje prizorišče pri gradu, kjer kolesarje pričakujejo v soboto med 12. in 13. uro. Župan Žagar, ki tudi sam rad sede na kolo, je prepričan, da so takšni športni dogodki lahko motivacija za vse, ki radi posedajo pred računalniki in televizijskimi sprejemniki. Da se lotijo tovrstne rekreacije in poskrbijo za zdravje in boljše počutje. Slovenjebistričani bodo imeli priložnost že prihodnji mesec. Tri junijske sobote se bodo lahko preskusili na rekreativnih kolesarskih turah, druženje kolesarjev so naslovili "Po gričkih in dolinah do Treh kraljev". Podrobnosti je organizator Božo Juhart Jakec povedal v pogovoru z Barbaro Furman. Prisluhnete mu lahko v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

Božo Juhart vabi na kolo