maj 8, 2017

Križišče v Medlogu odslej varnejše

Nevarno križišče v celjski krajevni skupnosti Medlog je odslej bolj varno. Po podatkih celjskih policistov se je v zadnjih petih letih na tem odseku zgodilo 18 prometnih nesreč. Celjska občina ga je ob pomoči Zavarovalnice Triglav zdaj opremila z opozorilnim sistemom Cops@road.  

Vozniki imajo skozi naselje Medlog velikokrat pretežko nogo, na omenjenem odseku pa se je v zadnjih petih letih zgodilo 18 prometnih nesreč.

Sistem opozarja tudi na preveliko hitrost
Omenjeni odsek v Medlogu je nevaren predsem zaradi prevelikih hitrosti pri vstopu v križišče in njegove nepreglednosti. Nov opozorilni sistem, ki je rezultat lastnega razvoja mladega slovenskega podjetja Aktivna signalizacija Korun, odslej s svetlobnimi signali pravočasno opozarja voznike na približevanje nevarni prometni točki in na prisotnost drugih udeležencev na prednostni ali stranski cesti. V križišču so postavljene štiri enote sistema s senzorji in svetlobnimi prikazovalniki. Kadar se po stranski cesti križišču približuje vozilo, ga rumeni utripalci začnejo opozarjati na približevanje križišču. Če se sočasno na prednostni cesti proti križišču prav tako premika vozilo, začnejo opozorilne luči na prednostni in stranski cesti opozarjati voznika na možnost trka. Opozorilni enoti na prednostni cesti prav tako opozarjata voznike na prekoračitev hitrosti. Vsi opozorilni znaki se napajajo na sončno energijo, zbirajo pa tudi podatke o gostoti prometa in hitrosti vozil. (NS)