junij 4, 2015

Krvodajalstvo – plemenita pomoč sočloveku

4. junij je Dan slovenskih krvodajalcev. V vsej državi letno odvzamejo 45 tisoč litrov krvi, na dan naštejejo do 350 krvodajalcev. Slovenija, ki ima 70-letno tradicijo organiziranega krvodajalstva, je pri zagotavljanju krvi tako samozadostna. 

V darovanju krvi se odražajo humanitarnost, solidarnost in humanost.

Dragocene vse krvne skupine
Darovanje krvi je eno najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. Na Celjskem nad to dejavnostjo ob pomoči Rdečega križa, ki izvaja akcije na terenu, bdi Transfuzijski center Splošne bolnišnice Celje. Po besedah predstojnice Janje Pajk letno opravijo okoli devet tisoč odvzemov krvi, pri čemer poudarja, da je kri prav vsake krvne skupine izjemno dobrodošla. „Res pa je, da kri, ki jo lahko damo v zelo življenjsko ogrožujoči situaciji, je krvne skipine nula negativna, zato včasih, kadar se zaloge te skupine zmanjšajo, te krvodajalce tudi posebej pokličemo na odvzem,“ dodaja.

Vabijo mlade krvodajalce
Kri daruje okoli 5 odstotkov Slovencev. Med njimi je tudi 23-letni Tadej Stiplošek iz Rogaške Slatine. Prvič je kri daroval pred petimi leti. „Bil sem v službi v Slovenski vojski in v Vipavi smo vsi vojaki odšli na krvodajalsko akcijo. Takrat sem se odločil, da bom kri daroval, dokler bom lahko. Doslej sem kri daroval desetkrat, cilj je vsaj sto darovanj.“ Krvodajalka je tudi 25-letna Katja Slamnik iz Levca, ki želi kot podpredsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Petrovče-Levec za krvodajastvo spodbuditi še čim več mladih. „To je plemenito dejanje, s katerim morda pomagamo celo svojim bližjim. Nikoli namreč ne veš, kdaj se zgodi kakšna nesreča in kdaj bodo tudi oni ali pa celo mi sami potrebovali kri,“ pravi.

Zalog trenutno dovolj
Vas zanima, kakšne so zaloge krvi v Sloveniji? Na Dan slovenskih krvidajalcev, 4. junij, so zadostne. Stanje lahko sicer vsak trenutek preverite na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Tam so tudi vsi ostali podatki, pomembni za krvodajalce in bodoče krvodajalce. V spodnjem posnetku pa prisluhnite, kaj je o krvodajalstvu v pogovoru s Karmen Šemrl še povedala predstojnica celjskega transfuzijskega centra Janja Pajk. (AD)

Datoteke

Janja Pajk o krvodajalstvu