avgust 16, 2018

Kakšna sta bila Alma M. Karlin in Herman Celjski?

V Turističnem in kultunem društvu Celje že nekaj let nastaja Celjska zgodba. Gre za projekt oživljanja znamenitih zgodovinskih celjskih osebnosti v obliki figur oziroma lutk v naravni velikosti. Med drugim si lahko že ogledate znamenito celjsko popotnico Almo M. Karlin in grofa Hermana Celjskega.

V prostorih Turističnega in kulturnega društva Celje si že lahko ogledate figure Alme M. Karlin, Tita Varija Klemensa in Hermana Celjskega. (Foto: FB Turistično in kulturno društvo Celje)

Za izdelavo figure več tisoč evrov
Kot je za naš radio povedal predsednik društva Matija Golner, so na podlagi zgodovinskih virov in celjskih monografij izbrali 30 vidnih osebnosti, ki so sooblikovale celjsko zgodovino. Predstavili jih bodo v obliki celopostavnih figur, v okolju, v katerem so delovali. „Trenutno so postavljene tri. Dve sta še v delu, letošnja pa je še v fazi osnutka. Računamo, da bomo imeli konec letošnjega leta izdelanih šest figur,“ je povedal Golner. V prostorih Turističnega in kulturnega društva Celje si lahko tako ogledate figuro znamenite popotnice Alme M. Karlin, rimskega vojskovodje in senatorja Tita Varija Klemensa, ki se je v takratni Celeii rodil okoli leta 115 n. š., ter grofa Hermana Celjskega. Figure so izdelane iz umetnih mas, za njihovo kiparsko zasnovo pa je zadolžen kipar Ciril Hočevar iz Prebolda. In koliko stane izdelava takšne figure? „Zelo različno, odvisno tudi od zahtevnosti kostuma. Figura stane med 5.000 in 6.000 evri, potem pa je tu še obleka. Okoli 10.000 evrov,“ je pojasnil Golner, ki dodaja, da jim pri uresničevanju idej s sofinanciranjem pomaga celjska občina, sicer pa večino dela opravijo člani društva sami. V prihodnjih dveh letih si sicer želijo, da bi pridobili prostore, v katerih bi lahko znamenite celjske figure dobile stalno in primerno okolje za predstavitev. Podrobneje o Celjski zgodbi Matiji Golnerju prisluhnite tudi v spodnjem posnetku. (NS)

Datoteke

MATIJA GOLNER O CELJSKI ZGODBI