avgust 28, 2016

Stroje in telefone zamenjale pridne roke in lesene igrače

V Dobju so čas zavrteli v preteklost. Na Tednu starih obrti in običajev so prikazali, kakšno je bilo življenje na Kozjanskem nekoč. Poglejte nekaj foto utrinkov.

Kovaštvo je obrt, s katero si je nekoč marsikdo služil kruh.

V Dobju pri Planini so na Kozjanski domačiji te dni že osmo leto obujali stare običaje in obrti, ki jih je hitri tehnološki napredek v zelo kratkem času nadomestil z novodobnimi rešitvami. Pester program je v prijetnem okolju od srede do sobote ponujal literarno, plesno, glasbeno in gledališko vsebino. Mi smo bili tam na vrhuncu, na Veronikini soboti, poimenovani po eni od znamenitih sester, ki so nekoč živele na Kozjanski domačiji, ki gosti prireditev. Ogledali smo si, kakšno je bilo delo kovačev, s čim so si otroci nekoč krajšali čas, sprehodili smo se skozi zeliščni vrt in po tržnici z domačimi izdelki, prisluhnili zvokom opreklja in poizkusili močnik, ki so ga skuhali učenci OŠ Dobje pri Planini – dobitniki 3. nagrade na vseslovenskem osnovnošolskem kuharskem tekmovanju. Prikazani običaji so mlajšim generacijam prava neznanka, medtem ko se jih starejši še zelo dobro spominjajo. Organizator dogodka in lastnik Kozjanske domačije, Bojan Guček, je s prireditvijo zadovoljen. Za prihodnost pa že razmišlja širše in si želi, da bi dogodek prešel meje Kozjanskega. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. Prav tako je Ines Ljubej pred mikrofon ujela učence, ki so kuhali močnik. Nekaj utrinkov si poglejte tudi v fotogaleriji. (IL, UK)

 

Datoteke

Bojan Guček o prireditvi

Kako so otroci kuhali močnik?