marec 23, 2017

Vitanjski KSEVT rešuje država

Vlada je našla rešitev za Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, ki je zabredlo v finančne težave, pretilo mu je zaprtje in vračanje evropskega denarja. Država mu bo z rednim financiranjem zagotovila nemoteno delovanje in ohranitev vseh štirih delovnih mest. Na domnevne finančne nepravilnosti pa ni pozabila.

Mnogi so si oddahnili, KSEVT-u je zagotovljeno sistemsko financiranje, vlada zahteva pregledno in gospodarno poslovanje.

150 tisočakov država, 30 vitanjska občina
Vlada se je odločila, da bo država vstopila v soustanoviteljstvo zavoda, ki je v lasti vitanjske občine. Za v. d. direktorico je imenovala mag. Eleno Dokuzov, ki naj bi v pol leta zagotovila pogoje za KSEVT-ovo nemoteno delovanje. Njegovo osnovno poslanstvo ostaja kulturalizacija vesolja. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik, ki je koordiniral skoraj enoletna prizadevanja za rešitev zavoda, je za naš radio povedal, da bo država iz proračuna zagotavljala pet šestin potrebnih sredstev, lokalna skupnost pa šestino."V državnem proračunu je zagotovljenih 150 tisoč evrov, vitanjska občina mora primakniti 30 tisočakov. Reševanje KSEVT-a je trajalo dlje, saj smo zapletene razmere v zavodu temeljito pregledali in jih zastavili tako, da se finančna polomija ne bi ponovila," poudarja Slapnik. Zato bo sklenjena pogodba o medsebojnih pravicah, obveznostih in odgovornostih ustanoviteljev KSEVT-a. Njegovo osnovno poslanstvo ostaja kulturalizacija vesolja. Po novem bo dejaven tudi na področju gospodarske diplomacije in turizma. Imel bo torej urejeno sistemsko financiranje, še vedno pa se bo lahko prijavljal na razpise za evropska sredstva.

Kaj pa domnevne nepravilnosti?
V zadnjem letu in pol je v javnosti odmevalo kar nekaj dogodkov, povezanih s KSEVT-om. Gladovna stavka bivšega direktorja Mihe Turšiča, potem mu je ministrstvo za kulturo očitalo nenamensko rabo državnega denarja v višini 46 tisoč evrov, vrniti ga bo morala vitanjska občina, sledil je Turšičev odstop. A vlada na dolgove KSEVT-a do države ni pozabila. Primer so vzele pod drobnogled pristojne službe, ki bodo v primeru dokazanih nepravilnosti tudi ustrezno ukrepale. O tem Tadej Slapnik v spodnji izjavi. (BF)

Datoteke

TADEJ SLAPNIK O KSEVTU