februar 8, 2018

Prešernov dan z grenkim priokusom

8. februar je slovenski kulturni praznik - v spomin na leta 1849 umrlega pesnika, doktorja Franceta Prešerna, ga imenujemo tudi Prešernov dan. Ta dan postreže s kopico umetniških dogodkov, na obisk vabijo kulturne institucije, kulturniki pa tudi letos poudarjajo, da jih država zapostavlja.

Slovenski kulturni praznik je v spomin na našega največjega pesnika Frnceta Prešerna. Tole je knjiga, ki je doma v marsikaterem slovenskem domu. (Foto: Štajerski val)

Dolina Šentflorjanska, pozdravljena!
Denar, ki ga država namenja za kulturo, se v zadnjih letih zmanjšuje. Med letoma 2010 in 2016 se je z okoli 480 milijonov evrov znižal na 400 milijonov. Predvsem na račun klestenja financiranja nevladnih organizacij oziroma neodvisnih umetnic in umetnikov. Zato je bil predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer tudi letos v svojem nagovoru zelo kritičen do mačehovskega odnosa države do kulture. Večkrat se je naslonil na kritično misel Ivana Cankarja in njegove definicije Šentflorjancev, ki prezirajo umetnike in umetnost. "Za vse najde denar - za "lex Mercator" in vse druge lexe; kaj pa lex slovenski film, lex slovenska knjiga, lex sodobni ples? Odgovor leži v drži oblasti, ki ne preganja umetnikov in umetnosti, se jih ne boji, le ignorira," je bil oster Möderndorfer, ki je na sinočnji osrednji državni slovesnosti v Cankarjevem domu nagrade izročil osmim umetniškim ustvarjalcem. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Nagrade Prešernovega sklada za pomembne umetniške dosežke v zadnjih dveh letih pa so šle v roke gledališke ustvarjalke Simone Semenič, igralca Mateja Puca, plesalke Valentine Turcu, direktorja fotografije Marka Brdarja, intermedijske umetnice Maje Smrekar in fotografa Borisa Gaberščika. 

Kam na Prešernov dan?
Že v minulih dneh so se v počastitev kulturnega praznika tudi v naših krajih zvrstile številne prireditve, ponekod so tudi nagradili kulturne ustvarjalce. Priložnosti za ogled kakšnega kulturnega dogodka pa bodo tudi na sam 8. februar. Poseben dan pripravljajo v celjski knjižnici, kjer vas bodo spustili v tiste dele knjižnice, ki so sicer manj poznani. Program Prešernovanja preverite TUKAJ. V Celju lahko tudi brezplačno obiščete Stari grad, prost vstop bo tudi v Muzej novejše zgodovine Celje in Pokrajinski muzej. V SLG Celje vabijo otroke na ogled predstave Maček Muri. V Šentjurju lahko obiščete spominsko sobo New Swing Quarteta, po njej vas bo popeljal pevec te legendarne skupine Marjan Petan. V Šmarju pri Jelšah bo brezplačno na ogled Muzej baroka. V Podčetrtku bo večer popestril član skupine MI2 Jernej Dirnbek, na literarnem večeru bo predstavil svojo knjižno uspešnico Pevci pozabljenih pesmi. V Bistrici ob Sotli bo proslava, ki so naslovili Mozaik, na Virštanju pa komedija Amerikanski dolarji. Proslavo ob kulturnem prazniku pripravljajo v Žičah, prav tako v Zrečah. (AD in BF)