november 7, 2017

Praznik v Laškem v znamenju jubilejev

Danes je praznik občine Laško. Ni naključje, da praznuje ravno 7. novembra. Na ta dan leta 1227 je bilo Laško kot trg prvič omenjeno v pisnih virih, to je v listini Leopolda VI. Letos tako mineva 790 let, odkar je Laško dobilo trške pravice, mineva pa tudi 90 let, odkar ima mestne pravice.

V občini Laško letos obeležujejo dva pomembna jubileja, s katerima so obarvali skoraj vse letošnje prireditve v kraju. (Foto: Denis Kukovič)

V ospredju občinski nagrajenci
Z obema jubilejema so Laščani prepletli številne prireditve v občini. Zagotovo bo tako tudi na nocojšnji osrednji slovesnosti, kjer bodo v ospredju sicer letošnji občinski nagrajenci. Najvišje priznanje, zlati grb občine Laško, bo letos prejel Gorazd Šetina, za delo na športnem in kulturnem področju. Srebrnih grbov se bosta razveselila Planinsko društvo Laško ob 95-letnici delovanja in Jože Senica za prizadevno delo na področju jadralnega padalstva. Bronasti grb pa bo šel letos v roke Mateji Škorja za uspešno delo na področju glasbene umetnosti.

Za Laščani uspešno leto
Župan Franc Zdolšek minulo leto ocenjuje kot uspešno. „Uresničili smo kar nekaj pomembnih projektov. Med drugim smo energetsko sanirali že dve podružnični osnovni šoli, v Sedražu in Jurkloštru. Tretjo, v Vrhu nad Laškim, pa še urejamo. To je največji letošnji zalogaj na šolskem področju, ker poleg energetske sanacije urejamo tudi notranjosti šol. Veliko smo delali tudi na cestnem področju, pravkar se je končala ureditev dela Trubarjeve ulice. Celotna naložba, skupaj s še nekaj bližnjimi ulicami, bo stala okoli milijon evrov,“ je povedal Zdolšek. Načrtov pa tudi v prihodnje ne manjka. Po tem, ko so obnovili centralno kuhinjo v vrtcu Laško, podobno načrtujejo tudi v Osnovni šoli Primoža Trubarja Laško in v Osnovni šoli Antona Aškerca v Rimskih Toplicah. Med pomembnejšimi naložbami, ki se jih bodo v Laškem lotili v prihodnjih letih, župan Zdolšek izpostavlja še izgradnjo telovadnice v Rimskih Toplicah in prizidka k Zdravstvenemu domu Laško.

Ob jubilejih tudi monografija Laškega
Ob letu jubilejev se lahko Laško pohvali s še eno prav posebno pridobitvijo. Po 15. letih je mesto dobilo novo monografijo. V njej so na 232 straneh predstavljeni tako bogata zgodovina ter kulturna in naravna dediščina občine kot tudi današnji pogled na občino in ljudi, ki živijo v njej. Monografija je nastala v sodelovanju z Domoznanskim oddelkom Osrednje knjižnice Celje. Pod prispevke so se podpisali Tina Belej, Metoda Benedek, Alenka Lapornik, Tomaž Majcen, Vlado Marot, Andrej Mavri in Alenka Hren Medved, ki je prevzela tudi urednikovanje. „Laško je v monografiji predstavljeno na bralcu prijazen način, a hrati dovolj strokovno, da si lahko ob pomoči navedenega seznama literature še dodatno razširi svoje znanje o domačem kraju,“ je povedala Alenka Hren Medved. O monografiji ji prisluhnite tudi v spodnjem posnetku. (NS)

Datoteke

ALENKA HREN MEDVED O MONOGRAFIJI OBČINE LAŠKO