maj 18, 2017

Ljubiteljska kultura bogati ustvarjalce in družbo

V Tednu ljubiteljske kulture smo. Projekt je priznanje več kot 107 ustvarjalcem, ki svojo energijo in čas ljubiteljsko posvečajo kulturi. Vsako leto nas po vsej državi razveselijo z okoli 25 tisoč kulturnimi dogodki. Tudi ta teden je zelo pester.

Razstava prikazuje utrinke z dogodkov, na katerih so nastopili ljubiteljski kulturniki. (Foto: JSKD Šentjur)

Poklon ljubiteljskim kulturnikom
V Tednu ljubiteljske kulture so v vsej državi pripravili okoli tisoč dogodkov, številne tudi v naših krajih. „S Tednom ljubiteljske kulture osveščamo in pod enotno podobo predstavljamo vse, ki svoj talent, čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi ter tako bogatijo sebe in družbo,“ pravijo v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. Ob tem razlagajo, da je ljubiteljska kultura v Sloveniji zelo dobro razvita, saj ljubiteljski kulturniki, ki za to ne dobijo plačila, letno skupaj priravijo okoli 25 tisoč dogodkov, na njih naštejejo okoli 4 milijone obiskovalcev.

Regijsko odprtje tedna v Šentjurju
Ta teden je še posebej bogat s kulturnimi prireditvami. Tudi v naših krajih jih ne manjka. V Šentjurju so kulturo ujeli v objektiv. V knjižnici je na ogled razstava, ki so jo pripravile območne izpostave celjske regije Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Izpostave iz Celja, Mozirja, Laškega, Rogaške Satine, Slovenskih Konjic, Šentjurja, Šmarja pri Jelšah, Velenja in Žalca so razstavile fotografije z utrinki, ujetimi v fotografski objektiv na različnih kulturnih dogodkih – od koncertov pevskih zborov in instrumentalnih skupin, plesnih nastopov, folklornih srečanj do literarnih druženj, gledaliških predstav in likovnih razstav. 18 fotografskih panojev tako prikazuje razvejano in bogato ljubiteljsko kulturo v teh krajih. Razstava v Šentjurju je pomenila tudi uradno regijsko odprtje Tedna ljubitejekse kulture. Podrobneje o tem, kaj teden še prinaša v naše kraje in drugod v Slovenijo, pa preverite TUKAJ. (AD)

Galerija slik