maj 3, 2018

Mačke ne preganjajo le miši, tudi stres

Splošno prepričanje, da mačke predejo samo takrat, ko so zadovoljne, ne drži. Pojav je veliko bolj kompleksen, kot morda mislimo. Zakaj?

Bližina mačk pomirja in dobro vpliva na naše zdravje ...

Mačke predejo tudi, ko so v stiski
Mačje predenje je način sporazumevanja, pa tudi obrambni mehanizem, ki deluje protistresno in mačke pomirja v neprijetnih situacijah, denimo med obiskom veterinarja ali kotitvijo. Ker mačji mladički na svet pridejo slepi in gluhi, se mati z njimi sporazumeva z vibracijami, ki jih oddaja s predenjem, prav tako se s predenjem mladiči v leglu sporazumevajo med sabo. Nizka frekvenca predenja v mačjem telesu sproža vibracije, ki umirijo dihanje ter celo zdravijo poškodbe, krepijo mišice in lajšajo bolečine.

Predenje zmanjšuje možnost infarkta
Predenje pa ima pozitivne učinke tudi na lastnike mačk. Dokazano je namreč, da mačje predenje pri ljudeh znižuje krvni pritisk. Zato imajo ljudje, ki veliko časa preživijo z mačkami, 40 odstotkov manj možnosti za srčni infarkt od tistih, ki redkeje slišijo predenje. Ta mačji zvok ima namreč moč, da pomirja že, če ga slišimo v bližini. Mačja družba pa zaradi predenja tudi lajša migrene.

Kako mačke predejo?
Predenje je bilo dolgo skrivnosten pojav. Znanstveniki zdaj pravijo, da mačke predejo tako, da z mišicami premikajo svoje glasilke, medtem pa zrak, ki ga vdihnejo in izdihnejo, naleti na tresoče se mišice, kar ustvari zvok predenja. Vendar ne predejo vse mačke. Velike mačke, ki rjovejo, ne morejo presti in obratno. Razliko med njimi dela majhna kost v glasilkah udomačenih mačk, ki je pri divjih mačkah fleksibilna, pri domačih pa zakrnela, zato jim dovoljuje le majhne vibracije – predenje. (TMG, vir: Independent)