februar 25, 2015

Mala šola podjetnikov za razvoj podjetništva

Partnerji s slovenske in hrvaške strani meje so končali projekt Mala šola podjetnikov. Rezultate so predstavili na konferenci v Šmarju pri Jelšah. Projekt je med drugim prinesel priročnik in računalniško aplikacijo upravljanja virtualnega podjetja.
Mednarodno sodelovanje

Nosilec projekta je Ljudska univerza Rogaška Slatina, slovenska partnerja sta še Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah in Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica. Hrvaški partnerji prihajajo iz mest Varaždin, Velika Gorica in Krapina. Za projekt, vreden dobrih sto tisoč evrov, je skoraj 90 tisočakov prispevala Evropska unija. Namen 14-mesečnega projekta je bilo spodbuditi razvoj podjetništva in ga promovirati med mladimi ter krepiti sodelovanje med podjetji na obeh straneh meje.

Cilji doseženi, rezultati konkretni

Pod okriljem projekta so pripravili šest izobraževalnih modulov, na obeh straneh meje so organizirali borzo idej, vzpostavili so spletno bazo podjetij. Zaživele so štiri informativne točke, kjer lahko podjetniki in tisti, ki šele razmišljajo o podjetniški poti, poiščejo različne informacije. Prav tako so izdali priročnik, v njem so nasveti o tem, kako realizirati podjetniško idejo in kateri koraki so potrebni za ustanovitev podjetja. Eden od ciljev projekta je bil za podjetništvo navdušiti mlade, približali so se jim predvsem z računalniško aplikacijo Jaz sem mali podjetnik. Posameznik ustvari virtualno podjetje in ga upravlja, pri čemer na konkretnem primeru spozna, kako turbulentno, a polno priložnosti je podjetniško okolje.

Mladi v podjetništvu vidijo prihodnost

V projekt so poleg podjetnikov vključili po tri slovenske in hrvaške srednje šole. „Podjetništvo je to, kar si želim početi v življenju, v tem vidim potencial. Doma že imamo podjetje in želim nadaljevati to tradicijo, mi je pa sodelovanje v tem projektu odprlo oči. Spoznal sem, da je treba razmišljati široko, kot rečemo izven škatle,“ pravi bodoči optik Andraž Flis. Podobnega mnenja je tudi njegova sošolka iz Šolskega centra Šentjur Tjaša Drofenik: „Optika me zelo veseli in če bo vse po sreči, bom nekoč na svojem. Največji izziv pa bo podo verjetno prav začetki. Smo pa na srečanju v Veliki Gorici prisluhnili uspešnemu podjetniku, ki nam je na svojem primeru razložil, kaj vse je potrebno na tej poti. Bile so dobrodošle informacije.“

Kdaj nadgradnja?

Projekt Mala šola podjetnikov želijo partnerji še nadgraditi. „Idej imamo gotovo še veliko, a potrebujemo še denar. Verjamem, da bo kmalu spet mogoča možnost prijave na kakšen razpis,“ pa je ob zaključku projekta povedala direktorica slatinske ljudske univerze Lidija Sovinc. (AD)