september 29, 2016

Manj grozdja kot lani, a vseeno dobra kakovost

Konec septembra in začetek oktobra zaznamujejo trgatve. V Hiši vin Emino pravijo, da letina sicer ne bo tako obilna kot lanska, da pa je grozdje vseeno kakovostno. Tako si je obetati dober vinski letnik.

Kako polne so letos brente? (Foto: KZ Šmarje)

Manj sladkorja, ostale karakteristike dobre
V Hiši vin Emino so že odkupili okoli sto ton grozdja, do konca trgatev jih načrtujejo odkupiti še 200 ton. Med sortami prevladujeta lažki rizling in modra frankinja. „Letnik 2016 bo kakovosten. Opazili smo nekoliko nižje sladkorje, a ostale karakteristike kažejo zelo dobro. Prav lahko se zgodi, da bo letnik primerljiv z lanskim,« pravi enolog Hiše vin Emino Jure Grubar. Kmetijska zadruga Šmarje, pod okriljem katere deluje Hiša vin Emino, grozdje odkupuje od številnih vinogradnikov iz Šmarsko-virštanjskega vinorodnega okoliša. »Želimo si, da bi našim kupcem ponovno ponudili izjemne okuse iz Šmarsko-virštanjskega vinorodnega okoliša, ki odsevajo karakteristike te pokrajine, podnebja in okusov,« pravi direktor zadruge Vinko But. Lanska letina je bila odlična, zanjo so prejeli tudi več priznanj. Zmed drugim na mednarodnih ocenjevanjih Decanter in Vino Ljubljana, najbolj priljubljeno vino virštanjčan pa je prvič v zgodovini kleti prejel oceno vrhunsko. O trgatvi, odkupu in željah za letošnje vino smo poklepetali z Juretom Grubarjem. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku.

Trgatev je seveda marsikje tudi pravi praznik. Mi smo preverili, ali ste, naši poslušalci, letos že bili na kakšni trgatvi ter kateri del trgatve vam je najbolj všeč. Odgovore najdete v spodnjih posnetkih. (AD)

Datoteke

Kateri je vaš najljubši del trgatve?

STE letos ŽE BILI NA TRGATVI?

Pogovor z enologom Juretom Grubarjem