oktober 18, 2017

Boris Popovič, kandidat za predsednika Slovenije

Boris Popovič, Slovenija za vedno, kandidira za predsednika republike, ker meni, da so nujne spremembe na državni ravni. Prepričan je, da če hočemo resnično doseči spremembo, moramo spremembe začeti pri vrhu. In višje funkcije od predsednika republike enostavno ni.

Boris Popovič, kandidat za predsednika Slovenije

Boris Popovič je župan Mestne občine Koper in prepričan je, da je naša država uspešna edino na lokalni oziroma občinski ravni, medtem ko na državni vlada birokracija in popolna neučinkovitost državnega aparata v celoti. Določen del tega aparata lahko premikajo le močni lobiji, ki pa delajo izključno za lastne interese in jim za državo in državljane ni prav nič mar. Ministri oziroma voljena oblast državnega aparata praviloma žal še nikdar niso obvladovali. In to si želimo spremeniti. Hočemo postati učinkovita država, ki bo stremela k razvoju in dobrobiti svojih državljanov. Če hočejo volivci učinkovito državo, potem imam na letošnjih volitvah za predsednika države največ možnosti. V kolikor pa so zadovoljni s tem, kar je, nimam nikarkšnih možnosti.

 Okoli sebe zbirate neodvisne liste, podobno kot MOST na Hrvaškem, Bi se lahko reklo, da ste vi nosilec slovenskega MOST - a?
Ta zamisel je pri nas nastala že leta 2004, ko smo v okviru skupne ideje združevanja politike lokalnih skupnosti povezali tri obalna mesta Koper, Izolo in Piran ter v tem duhu nato ustanovili še stranko Slovenija je naša, ki bi to idejo ponesla na državno raven. Naša želja je bila, da bi po vsej državi združili neodvisne župane oziroma župane, ki imajo podobno vizijo kot smo jo imeli sami; to pa je, da naredimo našo državo učinkovito in napredno. Slovenija je že takrat bila učinkovita samo na lokalni ravni, na državni pa je bila velika katastrofa, in tako je žal še danes. V Sloveniji imamo namreč kar nekaj t.i. velikih strank, ki pa do danes še niso pokazale učinkovitosti, nimamo pa politične stranke, ki bi bila učinkovita tako na lokalni, kot tudi na državni ravni. Težava teh večjih strank je, da pogosto nimajo posluha za lokalne probleme in zato izgubljajo stik s prebivalstvom. Ravno zato smo župani, ki nam je lokalna problematika blizu in se z njo srečujemo tako rekoč vsak dan, ključen člen pri prenosu dobrih praks iz lokalne na državno raven. Le na takšen način lahko Slovenija postane učinkovita država, v kateri je zagotovo potrebno najprej zmanjšati vse birokratske ovire, ki omejujejo njen razvoj in posledično omogočiti boljše življenjske pogoje za vse državljanke in državljane.

Kako se je pričela vaša politična kariera in zakaj ste se odločili kandidirati za župana Kopra, ki ga vodite že 15. let. Kaj je tisto najvažnejše, kar bi želeli izpostaviti, da ste naredili za Koper? 
Za kandidaturo sem se odločil zato, ker mislim, da je treba v Sloveniji na področju politike marsikaj radikalno spremeniti, na bolje. Tako sem razmišljal tudi pred 15 leti, ko smo se tedaj še mladi Koprčani in Koprčanke odločili, da je v naši mestni občini treba nekaj spremeniti. In smo spremenili- združili smo moči in na volitvah zamenjali oblast.  Na veliko presenečenje vseh smo takrat volitve zmagali, čeprav so jih v resnici izgubili dolgoletni oblastniki. Naslednje tri mandate pa smo dobili z večino glasov že v prvem krogu, ker so volivke in volivci očitno ocenili, da delamo dobro. V tej 15ih letih smo v koprski občini naredili ogromno: iz sivega pristaniškega mesta, s katerim se ni hvalil prav nihče, smo v relativno kratkem času uspeli ustvariti mesto, na katerega smo vsi ponosni, še več, zavidajo nam ga prav vsi obiskovalci, in to ne samo iz Slovenije. Šole, vrtci, kulturne ustanove, športni objekti, cestna infrastruktura, projektov je skratka nešteto. Predvsem pa je Koper postal varno, prijetno mesto, tako za domače kot tuje obiskovalce, in svetovno prepoznavna turististična destinacija, kar si pred nastopom mojega prvega mandata nihče ni niti upal sanjati. Skratka, dokazali smo, da se vse da, če se resnično hoče in če obstaja za to široki konsenz. Bi pa naredili še mnogo, mnogo več, če se ne bi vsa leta soočali s popolno neučinkovitostjo slovenske državne politike in birokratskega aparata, ki je naravnan tako, da zavira razvoj na vseh področjih. V vseh teh letih županovanja in delovanja v politiki sem si nabral veliko dragocenih izkušenj in na lastni koži ugotovil, kaj vse je v Sloveniji narobe, predvesm pa, kaj vse bi bilo treba spremeniti. To pa seveda še ni dovolj, moraš tudi vedeti, kako te spremembe doseči. Na tak način, kot država deluje sedaj in s politiki, ki jo vodijo v tem trenutku, je nemogoče karkoli spremeniti. Zato trdim, da kjer je volja, je tudi pot, stvari je treba spreminjati od zgoraj navzdol. In odločil sem se, da to možnost ponudim državljankam in državljanom ter da s skupnimi močmi to tudi uresničimo.

Mnogi vas povezujejo z raznimi aferami, za vami so različni sodni procesi in ena pravnomočna obsodba s pogojno zaporno kaznijo. Za kaj pravzaprav gre in kako vse skupaj komentirate.
Danes se zdi, ko prebiramo slovenske medije, da je edino moje delo hoditi na sodišča, čeprav dokler nisem vstopil v prvo kampanjo za župana Kopra, nisem niti vedel, kje je sodišče. Od nastopa moje županske funkcije mi vseskozi skušajo naprtiti krivdo za vse, kar naredim v Kopru, in me skušajo prikazati kot največjega kriminalca. Še sam ne vem prešteti, koliko je vseh postopkov, ki so kdaj tekli zoper mene, mislim, da jih je bilo okrog 40, pri čemer moram poudariti, da jih je velika večina na koncu padla. Tako, da so navedbe, da sem bil večkrat pravnomočno obsojen, in to celo za zlorabo položaja, neresnične. Edino, kar drži, je da sem na sodišču spoznan za krivega, takrat ko sem javno izrekel resnico – bil sem kaznovan za verbalni delikt, čeprav sem samo povedal, kaj si dejansko mislim. Sam ravno iz tega razloga že več let opozarjam na nepravilnosti slovenskega pravosodnega sistema, saj me po krivem preganjajo že od samega začetka nastopa županskega mandata in to samo zato, ker sem v politiko vstopil z namenom, da nekaj spremenim oziroma premaknem v smeri razvoja mesta Koper in celotne občine, pri čemer pa sem, očitno, močno dregnil v dolgoletna politična omrežja, ki so se me hotela znebiti prav preko sodnih zadev. In takšno stanje v našem pravosodnem sistemu je nesprejemljivo. Sodnikov in tožilcev, ki namerno, brez dokazov in z izmišljenimi spletkami preganjajo oziroma obsojajo nedolžne ljudi, ne smemo tolerirati. Najhujše, kar se lahko v neki pravni državi zgodi je, da namenoma obsodijo nedolžnega človeka. To je smrt pravne države. Če gre zgolj za napačno strokovno presojo, ki jo nato odpravi pritožbeno sodišče, je druga stvar, a namerna kriva obsodba je in mora biti nedopustna. Prav tako je nedopusten nameren in neutemeljen kazenski pregon v režiji tožilstva in policije, s političnim ozadjem. Takšne ljudi, ki sodelujejo pri teh konstruktih je treba ne samo nemudoma izločiti iz sistema, ampak jih tudi kazensko preganjati. Po ustavi bi morali vsi državljani v kazenskih postopkih imeti zagotovljeno pošteno in nepristransko sojenje, česar si ne smemo nikoli pustiti odvzeti, še pomembneje je, da se upošteva domneva nedolžnosti do izreka pravnomočne sodbe. V mojih in številnih drugih primerih je ravno obratno. Dolga leta nas vlačijo po sodiščih, iz nas delajo kriminalce, na koncu ko smo oproščeni pa to ne doseže širše javnosti. Zato se bom kot predsednik z vsemi močmi zavzel, da temu ne bo več tako. Državljanke in državljani imajo rekordno nizko zaupanje v slovensko sodstvo, kar ne preseneča. Po najnovejših anketah našemu sodstvu zaupa le še 16 odstotkov ljudi. Tako nezaupanje v sodstvo in pravo državo imamo le zaradi tistih pet do deset odstotkov gnilih jabolk, ki jih moramo iz sistema čim prej izločiti.

Prisluhnite še drugim razmišljanjem kandidata za predsednika Borisa Popoviča v priloženih posnetkih.

NAROČNIK PRISPEVKA JE STRANKA SLOVENIJA ZA VEDNO.

Datoteke

Boris Popovič, kandidat za predsednika Slovenije 1 del

Boris Popovič, kandidat za predsednika Slovenije 2. del

Boris Popovič, kandidat za predsednika Slovenije 3. del

Boris Popovič, kandidat za predsednika Slovenije 4. del