november 17, 2016

Merilniki ogljikovega monoksida bodo obvezni

V zadnjih dveh desetletjih je v Sloveniji zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrlo 232 ljudi. Nazadnje moški in ženska, ki so ju v ponedeljek našli v počitniški hiši pri Hrastniku. Bodo obvezni merilniki ogljikovega monoksida preprečili takšne tragedije?

Takšna naprava vam lahko reši življenje. Mnogi jo že imate, ostale bo zdaj k nakupu prisili zakon, ki stopa v veljavo januarja. (Foto: AcV)

Kakšni so prvi znaki zastrupitve?
Vsi, ki v pečeh kurite s trdimi gorivi, plinom ali oljem boste po novem morali imeti merilnik ogljikovega monoksida. Je brez barve, vonja in okusa, zato ga je težko zaznati. Zdravniki poudarjajo, da so posledice zastrupitve zelo hude, zato je pomembno prepoznati prve znake. To so glavobol, vrtoglavica, omotica. Če imate kakšno kronično bolezen, lahko pride do hitrega poslabšanja. Pri hujših oblikah zastrupitve se pojavijo motnje vida, nezavest in smrt.

Časa imate do 1. januarja 2017
K zmanjšanju zastrupitev in smrti naj bi pripomogle naprave za zaznavanje ogljikovega monoksida. Če imate denimo doma kamin, boste do 1. januarja 2017 morali v prostor, v katerem se nahaja, namestiti tovrsten merilnik. Za nasvet je najbolje vprašati proizvajalca oziroma monterja ogrevalne naprave ali dimnikarsko službo. Dimnikarji poudarjajo, da je ob kaminu lahko nevarna tudi kuhinjska napa, saj povleče dimne pline skozi dimnik in kamin v prostor. Trgovci pravijo, da v zadnjih mesecih prodaja naprav za zaznavanje nevarnih plinov narašča.  Stanejo  od 20 do 50 evrov. Vsaj enkrat na mesec pa je potrebno preveriti njihovo delovanje.  A v pravilniku o obvezni uporabi te naprave ni določenih sankcij za tiste, ki takšnega merilnika ne bodo imeli. (BF)