november 25, 2016

Mestna občina Celje najbolj skrbni lastnik gozdov

Mestna občina Celje je ena od dobitnic priznanja za najbolj skrbne lastnike gozda. Zavod za gozdove ji je priznanje podelil na slovesnosti v Slovenskem planinskem muzeju.

Priznanje je seveda iz lesa. (Foto: MOC)

Gozdove imajo že od srednjega veka
Zavod za gozdove želi z izborom promovirati in spodbujati dobro gospodarjenje z zasebnimi gozdovi. Vsako leto izbere 14 prejemnikov priznanj, po enega iz vsake območne enote zavoda. V celjski enoti je zmagala Mestna občina Celje. „Mesto Celje ima svoje gozdove že od srednjega veka. Takrat so jih sicer imela tudi nekatera druga mesta, vendar jih le Celje ni nikoli prodalo. Še več. Je edino mesto v Sloveniji in eno maloštevilnih v Evropi, ki zaradi zagotavljanja javnega interesa načrtno odkupuje zavarovane gozdove v okolici mesta,“ so sporočili iz občine in dodali, da imajo več kot 300 hektarov gozdne posesti.

Vzor tudi v tujini
Na celjski občini so ob prejemu priznanja še dejali, da prihodke od posekanega lesa praviloma investirajo nazaj v mestne gozdove. Gradijo in vzdržujejo gozdne prometnice in rekreacijsko infrastrukturo ter izvajajo gojitvena dela v mladih gozdovih. „V zadnjem obdobju je bilo v mestnem gozdu zgrajeno in opremljeno omrežje namenskih, rekreacijskih in izobraževalnih poti v skupni dolžini več kot 20 kilometrov. Od lanskega leta je mestni gozd bogatejši za novo izobraževalno središče v obliki svojevrstne drevesne hiše,“ poudarjajo v občini. Njihov model upravljanj mestnih gozdov je postal prepozname tudi v tujini. Celjski mestni gozd je bil leta 2011 izbran med pet evropskih primerov dobrih praks, letos je uvrščen v posebno publikacijo Združenih narodov o usmeritvah za upravljanje urbanih gozdov. (AD)