marec 22, 2015

Minatti na klopci sredi Konjic

V Slovenskih Konjicah so postavili kip v spomin na preminulega častnega občana konjiške občine Ivana Minattija. Pesnik, urednik in akademik bi prav danes, 22. marca, dopolnil 91 let.

Delo kiparke Metke Majer 

Ivan Minatti je zgodnja otroška leta preživel v Slovenskih Konjicah. V mesto med Konjiško goro in vinorodnimi Škalcami pa se je na jesen življenja rad vračal. Zdaj bodo Konjičani lahko ob Minattijevem bronastem kipu posedeli na macesnovi klopci. Skulpturo je skoraj leto dni snovala akademska kiparka Metka Majer iz Maribora. Po njenih besedah so bile pri ustvarjanju ključne temeljite in poglobljene priprave. "Minattija nisem osebno poznala, zato sem se poglobila v njegove pesniške stvaritve, družila sem se z njegovo družino. Delo mi je bilo v izjemno čast in velik umetniški izziv," je povedala za Štajerski val. Z oblikovanjem kipa in klopi ter z zasaditvijo brez je Majerjeva poskušala vzpostaviti občutek organskega toka življenja, ki ga je Minatti obravnaval v svojih pesniških stvaritvah.

Ljubezen stalnica Minattijeve poezije

Občina Slovenske Konjice je za skulpturo zagotovila 20 tisoč evrov proračunskega denarja. Na slovesnosti ob odkritju spomenika je zbrane poleg konjiškega župana Mirana Gorinška in predstavnika Slovenske akademije znanosti in umetnosti Milčka Komelja nagovorila tudi Minttijeva življenjska sopotnika Lojzka Špacapan. Poudarila je soprogovo ljubezen do Konjic in Konjičanov. In jih povabila, naj posedijo ob njem. V občutenju ljubezni, ki je bila najbolj čislana stalnica Minattijeve poezije.
Naša novinarka Barbara Furman je ob tem preverila, ali so si Konjičani že ogledali kip in kaj menijo o njem. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

Anketa o Minattijevem kipu