februar 2, 2016

Minister s šmarskimi podjetniki o izzivih gospodarstva

Šmarska občinska uprava se je srečala s podjetniki. Predstavila jim je načrte, s katerimi želi pripomoči k razvoju gospodarstva in podjetništva. Na srečanje je prišel tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in spregovoril o ukrepih države za bolj prijazno poslovno okolje.

Podjetnikom so spregovorili predstavniki države in šmarske občinske uprave.

Odziv slabši od pričakovanj
Šmarski župan Stanko Šket je srečanje z gospodarstveniki pripravil že lani. Ker se je izkazalo za uspešno in plodno, se je odločil, da postane tradicionalno. Tokrat je občina poslala več kot 500 vabil, odzvalo se je okoli 70 podjetnikov. „Priznam, da sem malo razočaran, saj odziv ni bil najboljši. Lani smo poslali manj vabil, pa je bil odziv veji. Mogoče nam je v tolažbo, da ima občina s podjetniki res sprotni kontakt, ker so moja vrata in vrata mojih sodelavcev odprta in veliko vprašanj rešimo sproti. Je pa škoda, da niso izkoristili priložnosti za pogovor z ministrom,“ je dejal Šket. Tudi v razpravi podjetniki niso bili pretirano zgovorni.

Podjetniški inkubator, nove obrtne cone
Občinska uprava je na srečanju predstavila razvojne cilje, pri čemer poudarja, da naloga občine ni ustvarjati nova delovna mesta, pač pa zagotavljati pogoje za razvoj gospodarstva. Med drugim tako načrtuje vzpostavitev podjetniškega inkubatorja za lažji zagon novoustanovljenih podjetij, daje možnosti za sodelovanje pri projektih javno-zasebnega partnerstva, ureja ceste, načrtuje pa tudi nove obrtno-podjetniške cone. „Dobrih 10 tisoč kvadratnih metrov zemljišč je že na voljo v coni Šmarje zahod, nekaj zanimanja je. Pripravljamo pa vse potrebno še za obrtni coni v Šentvidu in Grobelnem oz. proti Svetemu Štefanu,“ napoveduje župan.

Izboljšati, kar je slabo
„Slovenija živi od gospodarstva. 75 odstotkov naše gospodarske rasti generirajo izvozniki, česar se vlada izjemno dobro zaveda,“ je na srečanju poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Da bo slovensko gospodarstvo lahko konkurenčno, pa bo po njegovih besedah potreben napredek na področjih, kjer smo slabi. Izpostavlja tri področja: „Slabi smo na administrativnih ovirah, na drugem mestu je delovno-pravna zakonodaja, kjer je treba narediti korak naprej v smeri večje fleksibilnosti delovne sile, ter pa strošek delovne sile, pri čemer je treba del kolača, ki ga vzame država, skorigirati.“ Vlada in znotraj nje različna ministrstva za vsa ta področja pripravljajo konkretne ukrepe. Podrobneje o njih prisluhnite ministru v spodnjem posnetku. Prav tako prisluhnite generalnemu direktorju Direktorata za regionalni razvoj Marku Drofeniku, ki je spregovoril o uspešnosti minule finančne perspektive in o pričakovanjih sedanje. Na srečanju je bila tudi Mateja Grobelnik iz Slovenskega podjetniškega sklada, ki je predstavila možnosti pomoči za nova in že uveljavljena podjetja. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Minister o ukrepih za izboljšanje gospodarstva

Marko Drofenik o evropskem denarju

Mateja Grobelnik o pomoči Slovenskega podjetniškega sklada