junij 6, 2016

Miran Gorinšek: Stvari morajo dozoreti

Miran Gorinšek je župan Občine Slovenske Konjice že 10 let. Po izobrazbi je agronom, v prostem času športni pilot, sicer pa velik ljubitelj narave. Junij je za konjiško občino in Konjičane prazničen mesec in ob tej priložnosti smo ga povabili na radijsko srečanje. 

Gost radijskega srečanja je bil tokrat konjiški župan Miran Gorinšek

Konjiška občina konec meseca praznuje; letos še posebej slovesno, saj Slovenske Konjice letos obeležujejo 870 let od prve pisne omembe kraja. Častitljivo obletnico bodo proslavili z izdajo monografije Konjice: 870 let prve pisne omembe, katere urednica je mag. Aleksandra Boldin, v njej pa so predstavljeni nekateri najsvetlejši, pa tudi tisti najbolj usodni trenutki v zgodovini Konjic. 
Danes vem, da morajo stvari dozoreti
Z županom Gorinškom smo se pogovarjali o razvoju Konjic v zadnjih desetih letih, o načrtih za prihodnost, pa tudi o tem, kako kot župan danes gleda na nekatere stvari drugače kot pred desetimi leti: "Ja, marsikaj se človek nauči ... Recimo to, da neko prisrčnost in zdravo kmečko pamet včasih najdeš čisto drugje, kot si pričakoval. Predvsem pa z leti postajaš modrejši v tem smislu, da odreagiraš bolj počasi, da se zavedaš, da mora preteči kar nekaj Dravinje, preden se res lotiš kakšne zadeve, ker proprosto še ni zrela. V naravi je tako, da jablane spomladi cvetijo, v jeseni pa rodijo. Vmes pa je zorenje."
Miran Gorinšek, agronom po izobrazbi, svojo občino in širšo kmetijsko problematiko, dobro pozna. Preden je postal župan, je bil zaposlen v Kmetijski zadrugi Slovenske Konjice, delal je kot občinski inšpektor za kmetijstvo in vodno gospodarstvo, nekaj časa tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot kmetijski inšpektor. Nazadnje, pred nastopom prvega županskega mandata leta 2006, je bil zaposlen v Celju, kot namestnik direktorja kmetijske inšpekcije. Zanimalo nas je tudi, kako kot agronom gleda naše gospodarjenje z zemljo, saj se zdi, da danes tudi na deželi ni nič več tako, kot je bilo nekoč ... Celotnemu radijskemu srečanju Grete Kokot Rajkovič z Miranom Gorinškom lahko prisluhnete v spodnjem posnetku. 

 

Galerija slik