julij 11, 2016

Mladi so vihteli kose in grablje

Kdo pravi, da mladi niso vešči starih kmečkih opravil? Travnik na Senožetu je bil prizorišče 30. državnih kmečkih iger. Gostilo jih je Društvo podeželske mladine Slovenske Konjice, saj so lani zmagali Konjičani. In kdo je slavil letos?

Mladi se na tekmovanje pripravljajo temeljito, a priznavajo, da prihajajo predvsem zaradi zabave. (Foto: Primož Katrašnik)

Najpomembnejša druženje in dobra volja
Letos so največ spretnosti pokazali mladi iz Litije in Šmartnega, ki so povezani v Društvo podeželske mladine LIS. Sodelovalo je 18 ekip iz vseh koncev Slovenije. To so zmagovalne ekipe s predhodnih regijskih tekmovanj. So šestčlanske, v ekipi morata biti vsaj dve dekleti. Tako določajo pravila. Kmečke gre že tri desetletja organizira Zveza slovenske podeželske mladine, ki tako na zanimivi in družaben način ohranja kulturno dediščino naših prednikov. Mladi se namreč pomerijo v petih igrah, dve igri sta stalnica - košnja in grabljenje na star način. Preostale tri igre pa so hudomušne, saj na komičen način uprizarjajo številna druga opravila na kmetiji. Zato je bilo tudi tokrat smeha na pretek. Nekaj utrinkov z letošnjih iger si oglejte v spodnji galeriji. (BF)