september 15, 2016

Mlekarna Celeia z ambicioznimi načrti

Mlekarna Celeia želi biti še konkurenčnejša na trgu mleka in mlečnih izdelkov. Zato nenehno vlaga v posodobitev proizvodnih procesov. Nazadnje so nabavili stroj za polnjenje plastenk in zgradili skladišče. Uspešno prodirajo na tuje trge. Čez dve leti naj bi imeli tudi svojo sirarno.

Otvoritveni trak so polega direktorja Marjana Jakopa prerezali še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, minister za kmetijstvo Dejan Židan in predsednik nadzornega sveta mlekarne Anton Pušnik.

Mlečni sektor potrebuje nove ideje
"Z novo polnilno linijo bomo lahko sami predelali vse mleko, ki ga odkupimo in tako za petino povečali proizvodnjo fermentiranih izdelkov. Dolgoročno povečani odkup slovenskega mleka bomo tako usmerili v proizvodnjo mlečnih izdelkov blagovne znamke Zelene doline. Jogorte bomo jeseni tržili z znakom Izbrana kakovost - Slovenija. Ta znak kupcem zagotavlja dodaten nadzor nad rejo in sledljivost mleka od rejca do kupca," napoveduje direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob. Prisotni so na devetih tujih trgih, prodajo zadnje čase najbolj povečujejo v Italiji, izziv jim predstavlja tudi hrvaško tržišče. Mleko odkupujejo od približno 1100 kmetov, saj njihovo vodilo ostaja - domače, zdravo, kakovostno. "Mlekarna Celeia z več kot 200 zaposlenimi odkupuje izključno slovensko mleko od kmetov s Kozjanskega, Celjskega, Šaleške doline in Koroške, letno približno 100 milijonov litrov. Smo pionirju na področju izdelkov brez gensko spremenjenih organizmov" poudarja predsednik nadzornega sveta Mlekarne Celeia Anton Pušnik. Slovenskim mlekarjem letošnje leto sicer ni naklonjeno, saj so cene mleka padle tudi pod 20 centov za liter. "Mlečna kriza je dodobra prizadela to panogo kmetijstva v Sloveniji, vendar bo kriza kmalu minila. Na ravni EU-ja so že pripravljeni novi ukrepi - za rešitev krize je že zagotovljen dodaten denar. Toda slovenski kmet ne sme več živeti v prepričanju, da bo cena mleka enaka kot pred krizo. Zavedati se moramo, da tudi mlečni sektor potrebuje nove ideje in poslovno učinkovitost," pravi minister za kmetijstvo Dejan Židan.  Svoj pečat v Mlekarni Celeia je kot nekdanji direktor družbe pustil tudi aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se zavzema za večjo promocijo lokalne hrane.
 
Leta 2018 še sirarna ?
V Mlekarni Celeia  medtem napovedujejo novo pridobitev. Čez dve leti naj bi imeli svojo sirarno. Z njo nameravajo postati največji ponudnik domačega, kakovostnega slovenskega sira pri nas. Sirarno bodo gradili v Arji vasi, stala bo približno 12 milijonov evrov, pri financiranju naložbe pričakujejo tudi evropski denar. In najverjetneje bo v novi sirarni dišalo tudi po siru iz senega mleka - o tem direktor Marjan Jakop v spodnjem posnektu.  (BF)

Galerija slik

Datoteke

MARJAN JAKOP O SIRARNI