maj 20, 2018

Andrej Jernej - čebelar z dušo in telesom

20. maja na pobudo Slovenije obeležujemo svetovni dan čebel. "Priznanje je za slovenske čebelarje izjemno veliko priznanje, za človeštvo pa vzpodbuda, da stori še več za preživetje čebel," pravi čebelar Andrej Jernej iz Šentjurja, ki je nedavno prejel najvišje stanovsko čebelarsko priznanje.

Andrej Jernej je dobitnik številnih priznanj, prejel je tudi najvišje priznanje Čebelarske zveze Slovenije.

Slovenski med je zdrav 
S svetovnim dnevom čebel, ki ga obeležujemo na dan rojstva pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše, se želijo čebelarji pokloniti čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo. Kot poudarja čebelarski mojster Andrej Jernej iz Šentjurja, je namreč vsaka tretja žlica hrane na svetu odvisna od čebel, prisotnost čebel pa je tudi pokazatelj dobrega stanja našega okolja. Jerneja veseli, da je slovenska čebelarska kultura na izjemno visoki ravni, hkrati poziva, da jo s čebelami prijaznem kmetovanju ohranimo in še nadgradimo. "Kupujte pri domačih čebelarjih, med za katerega veste, od kod prihaja, od čebelarja za katerega veste, kako ravna z čebelami, kje ima čebele … Mi smo čebelarji z dušo in telesom, zato ima naš med večjo vrednost, kot med od drugod, katerega pot je lahko zelo dolga," razlaga Jernej in poziva  k skrbi za cvetoče travnike in medovite rastline.

Jerneju najvišje čebelarsko priznanje Antona Janše
Andrej Jernej je terenski svetovalec za kar nekaj občin na Celjskem, mentor številnim mladim v čebelarskih krožkih in preizkuševalec medu, prav tako je predsednik čebelarskega društva Blagovna, tajnik čebelarske družine Dramlje in član upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije. Za svoje dolgoletno in prizadevno delo je v začetku aprila dobil najvišje čebelarsko priznanje Antona Janše. O njegovih prizadevanjih za ohranitev čebelarske tradicije v naših krajih, ki jo uspešno prenaša tudi na mlajše generacije, in odnosu lokalnega okolja do čebelarstva je Jernej spregovoril v Kmetijski oddaji s Snežano Prebil. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Andrej Jernej

Andrej Jernej