oktober 20, 2016

Celjska gimnazija gosti Vzgojiteljado

Gimnazija Celje – Center gosti tradicionalno državno srečanje vzgojiteljskih šol Vzgojiteljada. Udeležuje se ga okoli 200 bodočih vzgojiteljev in vzgojiteljic, profesorjev in njihovih mentorjev. Spoznavali bodo bogato zgodovino Celja, ustvarjali na delavnicah ter delili izkušnje in znanja.

Bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji pogosto ustvarjajo s celjskimi otroki. (Foto: GCC)

Vzgojiteljada se seli po Sloveniji
Vzgojiteljske šole iz vse Slovenije se že vrsto let srečujejo Vzgojiteljadi, kjer izmenjujeo znanja in izkušnje ter spoznavajo lokalno okolje, ki gosti srečanje. Vsako leto je v drugem kraju. Gostje bodo letos v Celje prišli iz Ormoža, Ljutomera, Mute, Maribora, Brežic, Novega mesta, Kamnika, Jesenic, Ljubljane, Ajdovščine in Izole. Gostila jih bo Gimnazija Celje Center, ki ima eno najdaljših tradicij vzgojiteljskega programa v državi. Nekoč je v njenih prostorih domovalo znano celjsko učiteljišče.

Rdeča nit srednjeveška tradicija
Letošnja Vzgojiteljada bo imela poudarek na srednjeveški tradiciji Celjskih knezov. Povezali jo bodo s sodobno ustvarjalnostjo znane otroške pisateljice in ilustratorke Celjanke Lile Prap. Po besedah ravnatelja Gimnazije Celje-Cente Gregorja Deleje, bodo skozi to rdečo nit gostom iz vse Slovenije skušali kar najbolje predstaviti Knežje mesto in njegovo zgodovino. Z njo bodo povezane tudi različne delavnice, na katerih bodo ustvarjali dijaki.

V Celju 460 bodočih vzgojiteljev
V programu predšolske vzgoje na Gimnaziji Celje-Center se v tem šolskem letu v 12 oddelkih izobražuje okoli 460 dijakov. Poleg splošnih učnih predmetov njihov program sestavljajo še strokovni predmeti s področja pedagogike, kurikuluma, razvojne psihologije, gibanja in ustvarjalnosti ter praktično usposabljanje v vrtcih v Sloveniji in tujini. „To dijakom daje dobro izhodišče za vse mogoče študije, ne le študij predšolske vzgoje in pedagoških poklicev,“ pove Deleja. Čeprav razmere v vzgojiteljstvu v Sloveniji trenutno niso rožnate, pa zanimanje za ta poklic ne upada. Na leto se v Sloveniji v tem programu izobražuje približno 600 dijakov. (NS)