maj 25, 2018

Donat Mg ob 110-letnici dobil poštno znamko

Donat Mg, naravna mineralna voda, ki je ime Rogaške Slatine ponesla v svet, praznuje 110 let. Prelomnico so obeležili na prav poseben način. Od danes lahko namreč svoja pisma ali razglednice iz Slovenije pošljete z novo poštno znamko, ki jo krasi motiv zdravilne vode iz Rogaške.

Danes je izšlo 45 tisoč znamk z motivom vode Donat Mg.

Po 53 letih nova znamka
Pošta Slovenije je danes izdala 45 tisoč znamk z motivom donata. Rogaška Slatina je tako dobila drugo znamko s svojim motivom – prvič po letu 1965, ko je takrat še jugoslovansko znamko krasila podoba zdraviliškega parka. Ariana Noršić, ki je oblikovala novo znamko, je v ospredje postavila zeleno plastenko donata, v ozadju pa se dviga Donačka gora, po kateri je voda tudi dobila ime. V mestni galeriji Kulturnega centra Rogaška so ob tej priložnosti pripravili tudi razstavo, ki prikazuje več kot stoletno zgodovino vode Donat, ki je postavila temelje slatinskemu turizmu. Prav zato so v Rogaški obeležja s poštno znamko zelo veseli, vendar župan Branko Kidrič hkrati opozarja, da v prihodnje turizma ne smejo graditi zgolj na zdravilni mineralni vodi, temveč nenehno iskati nove možnosti in priložnosti.

Pomen tradicije
»Slovenija je ena redkih držav, ki doslej v svoje blagovne znamke filaterističnih znamk ni vlagala, pomen in značaj naravne mineralne vode Donat Mg so gotovo prevagale,« pravi Tone Petek iz Zbirateljskega društva Rogaška Slatina. Prav donatova tradicija je tista, ki je komisijo prepričala, da si voda zasluži svojo znamko. Katerim pogojem mora biti zadoščeno, da pošta izda znamko, kako pomembno je, da imajo znamke zanimiv motiv in še kaj, pa izveste v spodnjem posnetku pogovora z Andrejem Rihterjem s Pošte Slovenije. (TMG)

Datoteke

Andrej Rihter s Pošte Slovenije o novi znamki